Duitsland

‘Ik kwam IS-beulen tegen in migratiestroom,’ zegt gevluchte Koerd

25 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Tweehonderdtachtig dagen zat de Syrisch-Koerdische journalist Masoud Aqil (24) vast in een gevangenis van Islamitische Staat (IS). De terroristen martelden hem, tot hij na een gevangenenruil wist te ontkomen naar Duitsland. Maar ook daar bleek hij niet veilig.

Op Aqils vlucht naar Europa komt hij zijn IS-beulen weer tegen. Ze bevinden zich net als hij in de migratiestroom, die in 2015 op zijn hoogtepunt is. Tegenover het Duitse tv-programma Tagesschau doet hij zijn verhaal.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Terreurcipiers reisden ook mee

Na maanden van folteringen, vernederingen en andere kwaadaardige praktijken tijdens zijn gevangenschap, ziet Aqil tot zijn grote schrik hoe zijn terreurcipiers ook zijn meegereisd onder de migranten. Hij beseft dat IS overal is en dat honderden gevaarlijke moslimextremisten en terroristen als migrant naar Europa zijn gereisd. Ook op Facebook en Twitter ontdekt hij IS-terroristen uit Syrië die intussen in Europa wonen.

‘Ik zie die mensen, en ja, ze zijn onder ons,’ zegt hij. ‘We moeten ze (her)kennen om ze te kunnen stoppen.’ De Syrisch-Koerdische journalist waarschuwt voor deze jongeren, in zijn woorden ‘stupide criminelen’: ‘Wanneer ze (bijvoorbeeld terugkerende jihadisten, red.) worden opgepakt, zeggen ze altijd dat ze berouw hebben, blablabla. Ik geloof er geen woord van.’

Angst voor IS op bootjes ‘is hysterie’

Zijn verhaal onderstreept de mededeling die de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vorig jaar juli deed. Jihadorganisaties hebben terroristen ‘veelvuldig’ op pad gestuurd naar Europa en wel via de enorme migratiestroom vanuit Turkije.

‘Hoewel we er rekening mee hielden, leek het ons onwaarschijnlijk dat het echt zou gebeuren.’ Met die woorden gaf de nationale terreurbestrijder Dick Schoof toe te zijn ingehaald door de feiten. Het onderzoek logenstrafte politici en anderen die met zoveel woorden aangaven dat er geen reden was voor paniek. Bijvoorbeeld Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, die de berichten over IS-strijders op vluchtelingenbootjes afdeed als ‘hysterie’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.