Noord-Korea

Amerika dreigt Noord-Korea met militaire actie

05 juli 2017Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump ziet maar wat graag dat China de lastige buur Noord-Korea in toom houdt. Maar de Chinezen doen veel te weinig, klaagt hij.

‘De handel tussen China en Noord-Korea is met bijna 40 procent gegroeid in het eerste kwartaal,’ twittert de Amerikaanse president woensdagochtend (lokale tijd). Trump suggereert zelfs dat de samenwerking met de Chinezen op dit terrein wordt stopgezet: ‘Tot zover de samenwerking met China – maar we moesten het toch proberen!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump laat er geen gras over groeien

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn al enige tijd torenhoog. De raketten die de Noord-Koreanen voortdurend afvuren, zorgen voor grote irritatie in Washington. Zozeer, dat woensdag wordt gedreigd met militair ingrijpen. ‘Een van onze capaciteiten ligt in onze behoorlijke militaire krachten. Die zullen we gebruiken als dat moet, maar we geven er de voorkeur aan niet die kant op te gaan,’ zegt de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Amerika gaat zich buigen over nieuwe sancties tegen Noord-Korea, kondigde ze aan. Ze dreigde ook dat de Verenigde Staten eventueel de handel zullen staken met landen die zakendoen met Noord-Korea. Met andere woorden: China.

Trump liet er dit weekeinde al geen gras over groeien toen de Zuid-Koreaanse Moon Jae een staatsbezoek bracht: ‘De nucleaire en ballistische raketprogramma’s van het regime vragen om een vastberaden antwoord,’ aldus de Amerikaanse president.

Trump liet eerder blijken dat hij hoopt dat China het Noord-Koreaanse regime tot de orde roept. Nadat Pyongyang dinsdag een intercontinentale ballistische raket had gelanceerd, sprak Trump op Twitter de hoop uit dat Beijing ‘voor eens en altijd een einde zal maken aan deze onzin’. Daarvoor had hij op zijn favoriete communicatiekanaal nog gezegd dat hij Chinese pogingen ‘erg waardeert’- hoewel ‘ze weinig uithalen’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump ontmoet eind deze week zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping tijdens de G20-top in Hamburg. Noord-Korea zal hoe dan ook aan bod komen. Rusland en China gaven gisteren in een gezamenlijke verklaring te kennen dat zij samen Noord-Korea willen aanpakken.

Amerikaanse doelen

De Amerikaanse zorgen zijn terecht. De raket die deze week werd afgevuurd, was een langeafstandsraket – een primeur voor het Noord-Koreaanse bewind. Dit geavanceerde projectiel kan op doelen in heel de wereld worden afgeschoten, aldus Pyongyang – en vermoedelijk dus ook op steden en dorpen in de Verenigde Staten.

Amerika heeft vanwege het acute gevaar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeengeroepen. Intussen verwachten de Zuid-Koreanen dat het streng-communistische buurland – met wie zij nog altijd op voet van oorlog verkeren – snel met een nieuwe rakettest op de proppen komt. Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen zijn in opperste staat van paraatheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.