Japan: Trump klaar om in te grijpen in Noord-Korea

31 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Trump (midden) met Abe (R) en de Zuid-Koreaanse president Moon

Amerika is ‘klaar met loze praatjes over Noord-Korea’ en president Donald Trump is bereid tot actie. Het Witte Huis wil ‘alle nodige maatregelen’ treffen om bondgenoten te beschermen tegen de dreiging vanuit Pyongyang.

Dat zegt althans de Japanse premier Shinzo Abe naar aanleiding van een telefoongesprek met Washington. De dreiging in de regio neemt toe na de opschepperij van de Noord-Koreaanse alleenheerser Kim Jong-un. Kim beweert dat zijn nieuwste raketten ‘heel Amerika’ kunnen raken.

‘Snel, dodelijk en krachtig’

Reden voor Japan en Amerika om de koppen bij elkaar te steken. De partijen hebben het niet gehad over militaire actie tegen Noord-Korea. Ook heeft Amerika noch Japan tot nu toe aangegeven wanneer er zal worden ingegrepen. Wel is het duidelijk dat Trump bereid is Zuid-Korea en Japan koste was het kost te beschermen.

Volgens Trump is het Amerikaanse leger ‘klaar om snel, dodelijk en met overweldigend veel kracht’ in te grijpen ‘waar en wanneer het ons uitkomt’.

‘China doet niets’

Abe zegt dat de pogingen van de coalitie om een vreedzame oplossing te vinden in de crisis met Noord-Korea weinig vruchten afwerpen. Hij roept landen als Rusland en China op de situatie serieuzer te nemen.

Eerder dit weekeind gaf Trump aan dat hij niet langer zal toekijken terwijl China ‘niets doet’ tegen de oorlogszuchtige Kim Jong-un. ‘Ik ben zeer teleurgesteld in China,’ schreef de president op Twitter. ‘Onze domme voormalige leiders hebben toegestaan dat het land honderden miljarden euro’s rijker is geworden door handel, maar ze doen helemaal niets voor ons met Noord-Korea.’

Kim Jong-un is tevreden: ‘Raket kan heel Amerika raken’

Onenigheid tussen China en Amerika

Trump is duidelijk: de Chinese president Xi Jinping moet zich harder opstellen tegenover Pyongyang. China is de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea en Kim is vermoedelijk alleen bereid met de Chinezen te praten.

Xi heeft Trump eerder moeten vertellen dat het niet zo makkelijk gaat. Hoewel het Witte Huis met een genuanceerder persbericht kwam over de situatie in Azië, hebben de felle opmerkingen van Trump mogelijk juist voor verdeeldheid tussen de Verenigde Staten en China gezorgd. Experts tonen zich er bezorgd over dat Kim zijn kans schoon kan zien om gebruik te maken van de onenigheid.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!