Hamburg

Schulz: ‘Plunderende demonstranten zijn quasi-terroristen’

10 juli 2017

SPD-leider Martin Schulz heeft zich fel uitgesproken tegen de relschoppers die afgelopen weekeinde voor een grote ravage zorgden in de Duitse stad Hamburg. De sociaal-democraat vergelijkt de gewelddadige praktijken van de demonstranten tijdens de G20-top met die van terroristen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Over de rellen in Hamburg zei hij het volgende: ‘De bendes die door Hamburg heen trokken, kunnen geen enkele politieke aanspraken doen. Hun gedrag heeft de kenmerken van terrorisme.’ Schulz deed deze uitspraken op een campagnebijeenkomst in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren.

‘De demonstranten hebben een stad gegijzeld op quasi-terroristische wijze,’ voegde Schulz eraan toe.

G20 belegerd

In Hamburg is het al vanaf het begin van de G20-top onrustig. De wijk Schanzenviertel, een wijk die bekendstaat om zijn kraakcultuur en radicaal-linkse activisten, was vrijdag urenlang het toneel van confrontaties tussen de politie en radicale betogers.

Vermomde activisten liepen bovendien met ijzeren staven en katapulten rond. De politie moest waterkanonnen inzetten om de groepen relschoppers uit elkaar te drijven. Bijna 200 politieagenten zijn gewond geraakt. 144 mensen zijn opgepakt, meldt de politie aan de Duitse krant Die Welt.

‘Geen grote bijeenkomsten meer in Duitsland’

Eerder vandaag opperde de Duitse minister van Justitie Heiko Maas dat bijeenkomsten als de G20 niet meer in Duitsland georganiseerd horen te worden. Dit zei hij met het oog op mogelijke nieuwe protesten.

Opmerkelijk is dat Schulz zijn partijgenoot tegenspreekt: ‘Het is duidelijk dat een top als de G20 gehouden moet kunnen worden in een open en tolerante stad als Hamburg.’

De sociaal-democraat Martin Schulz wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitdagen tijdens de Bondsverkiezingen. Schulz was voorheen voorzitter van het Europees Parlement, hij keerde terug naar Berlijn in een poging om Merkel af te lossen als bondskanselier. Vooralsnog worden zijn kansen zuinig ingeschat: in de peilingen staat hij achter op Merkel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.