Frankrijk

Rechter: ‘Frankrijk moet migranten Calais beter behandelen’

31 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Hoewel Frankrijk al geruime tijd probeert een nieuwe versie van het migrantenkamp de ‘Jungle’ in Calais te verhinderen, blijven migranten naar de havenstad komen. Maandag oordeelde de Franse rechter bovendien dat de regering de migranten van schoon water, douches en toiletten moet voorzien.

De zaak was aangespannen door een aantal hulporganisaties, die kritiek hadden op de leefomstandigheden van de honderden migranten die zich weer in Calais hebben verzameld.

Populaire plaats voor migranten

Eind oktober ontruimden de Franse autoriteiten het beruchte migrantenkamp de ‘Jungle’ in Calais. Toen werden zesduizend migranten overgebracht naar andere opvangkampen door heel Frankrijk.

Toch blijft de Franse havenplaats een grote aantrekkingskracht uitoefenen op migranten. Calais is populair vanwege de Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië. Migranten hopen vanuit Calais illegaal de oversteek te kunnen maken naar het Britse eiland.

Eerder dit jaar oordeelde de lokale rechtbank al dat de verantwoordelijkheid voor schoon drinkwater bij de autoriteiten ligt. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken ging in hoger beroep tegen die uitspraak. Maar het Conseil d’État, de hoogste administratieve rechtbank, verwierp dat beroep maandag. De manier waarop migranten worden behandeld, is inhumaan, aldus de rechtbank.

Geen nieuw centrum in Calais

De leefomstandigheden weerspiegelen ‘het falen van de publieke autoriteiten, die deze mensen aan inhumane en mensonterende behandelingen onderwerpen,’ aldus de rechtbank in een verklaring. De autoriteiten tasten daarmee de ‘fundamentele vrijheden’ van de migranten aan.

Hoewel de regering onder de Franse president Emmanuel Macron publiekelijk roept om betere omstandigheden voor migranten, blijft de regering een strenge aanpak hanteren in Calais. Frankrijk weigert daar een nieuw ontvangstcentrum te openen voor migranten, uit angst voor nieuwe Jungle-taferelen.

Het kamp was vaak het toneel van geweld en rellen. Ook hadden vrachtwagenchauffeurs last van migranten, die hen bedreigden of als verstekeling mee aan boord probeerden te gaan naar Groot-Brittannië.

Bij de ontruiming van de Jungle vorig jaar waren er zo’n tweeduizend resterende migranten, waarvan vermoed werd dat die mogelijk nieuwe kampen op zouden zetten om opnieuw illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië te proberen te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.