migratie

Ondanks dreigende Erdogan wil Oettinger nieuwe Turkijedeal

04 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil de omstreden migratiedeal tussen de Europese Unie (EU) en Turkije verlengen. Ook wil de Commissaris dat Brussel Turkije nog 3 miljard euro extra geeft.

In de eerste versie van de deal ontving het land al 3 miljard euro in ruil voor de opvang van migranten. In de overeenkomst is afgesproken dat alle migranten die vanuit Turkije naar de Griekse eilanden komen, worden tegengehouden door de Griekse autoriteiten. Als blijkt dat ze niet in aanmerking komen voor asiel, neemt Turkije ze terug. Maken ze wel kans op asiel, dan moeten ze aansluiten in een lange rij. De deal zorgde ervoor dat de migrantenstroom – in 2015 ging het om meer dan een miljoen mensen – grotendeels opdroogde.

Dreigen kraan open te zetten

De deal is niet onomstreden. EU-kopstukken zouden zich minder snel uitspreken tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die geregeld dreigt de kraan naar Europa weer open te zetten.

Maar Oettinger (CDU), die over het budget van de EU gaat, is een groot voorstander van de migratiedeal, en vooral ook van de verlenging ervan. ‘Dat is absoluut cruciaal om mensensmokkelaars zo min mogelijk de kans te geven om vluchtelingen Europa in te smokkelen voor heel veel geld,’ zegt de Duitse politicus in Die Welt. Officieel loopt de migratiedeal tussen de EU en Turkije eind dit jaar af.

Oettinger wil nog 3 miljard euro overmaken naar Turkije om er zeker van te zijn ‘dat vluchtelingen in Turkije genoeg steun krijgen’. Volgens hem moet een ‘aanzienlijk deel’ van dat bedrag uit het EU-budget komen.

Nieuwe rel tussen Duitsland en Turkije

Oettingers uitspraken zijn opvallend gezien de recent opgelaaide spanningen tussen Duitsland en Turkije. De regering in Berlijn – waarmee Oettinger nauwere banden zou onderhouden dan met zijn eigen baas, EU-chef Jean-Claude Juncker – wil niet dat Erdogan in Duitsland zijn aanhangers toespreekt tijdens de G20-top in Hamburg. De ruzie ontaardde al snel in een welles-nietes-spelletje.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

De regering van Erdogan dreigde afgelopen weekend dat het geen toestemming nodig heeft om te speechen, als dat in het Turkse consulaat gebeurt. Onjuist, zei de Duitse regering maandag: het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dient manifestaties als deze eerst goed te keuren, en is dat niet van plan. Vervolgens verklaarden de Turken dat Erdogan gewoon doorgaat met zijn geplande programma.

Het is zeer de vraag of Duitsland een toespraak van Erdogan in het Turkse consulaat kan voorkomen. Ze zullen Erdogan waarschijnlijk fysiek moeten tegenhouden als hij zich naar het pand beweegt, net als de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya eerder dit jaar overkwam. Zij werd in maart in Rotterdam tegengehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.