Mosul volledig bevrijd van IS, bevestigt Amerika

09 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Iraakse vlaggen in het centrum van Mosul - bron:AFP

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft zondag de bevrijding van Mosul geclaimd, zo laat zijn staf weten in een officiële verklaring. Al-Abadi is aangekomen in de bevrijde stad.

‘Hij, de opperbevelhebber van de Iraakse strijdkrachten, heeft de heroïsche strijders en het volk van Irak gefeliciteerd met de grote overwinning,’ wordt gemeld in een verklaring.

Ruim negen maanden geduurd

Ook de Verenigde Staten bevestigen dat Mosul volledig bevrijd is. De Amerikaanse speciale afgezant Brett H. McGurk twitterde zondag over de overwinning op Islamitische Staat en feliciteerde de Irakezen. Later kwam er een hartelijke gelukwens uit buurland Iran. ‘Als de Irakezen samenwerken, kunnen ze alles bereiken,’ schreef minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif op Twitter. Tegen het soennitische IS in Irak vechten ook sjiitische milities, waarvan velen nauw zijn verbonden met het sjiitische Iran.

Zaterdag kondigde het Iraakse leger al aan dat ‘het een kwestie van uren is voordat de overwinning zou worden uitgeroepen’ De verovering van Mosul, ooit een groot IS-bolwerk, heeft ruim negen maanden geduurd. IS-terroristen zouden de stad in allerijl ontvluchten.

De miljoenenstad in het noorden van Irak stond sinds de zomer van 2014 onder controle van de terreurbeweging. Mosul is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi’s, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/of religieuze groepen woonden in de stad, maar zijn vanwege de opmars van IS op de vlucht geslagen. Mosul was het laatste grote bolwerk van IS in Irak. Om de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat, de Syrische stad Raqqa, wordt nog altijd felle strijd geleverd.