Hamburg

Messensteker supermarkt was geradicaliseerd en bekend bij politie

29 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De man die vrijdagmiddag in een supermarkt in Hamburg met een groot keukenmes meerdere mensen aanviel, was een bekende van de autoriteiten. Er waren signalen van radicalisering bij de man, maakten de autoriteiten zaterdag bekend tijdens een persconferentie.

De 26-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten had ook psychische problemen. Zaterdagochtend doorzochten politieagenten een asielzoekerscentrum in de wijk Langenhorn, omdat de man daar eerder zou hebben verbleven.

Geen jihadist, wel islamist

Desondanks zagen de autoriteiten in hem geen direct gevaar. Hij stond niet als ‘jihadist’ te boek. Volgens de politie heeft de man alleen gehandeld, want er zijn verder geen signalen dat hij banden had met een terreurgroep of dat hij handlangers had. Er wordt wel nog onderzoek naar gedaan.

Bij de aanval kwam een vijftigjarige klant om. Vijf mensen raakten gewond, van wie enkele ernstig. Een zesde persoon liep verwondingen op toen hij hielp bij het overmeesteren van de verdachte na een achtervolging. De dader ging er na zijn aanval namelijk direct vandoor Alle gewonden zijn buiten levensgevaar.

Volgens de aanklager had de man het 20 centimeter lange mes niet meegenomen, maar pakte hij dit uit een schap in de supermarkt. Eerder werd bericht dat het over een kapmes zou gaan, maar het bleek een keukenmes.

Palestijnse dader

De man kwam tijdens de migratiecrisis in 2015 naar Duitsland en diende daar een asielverzoek in. Hij is geboren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar is van Palestijnse afkomst. Zijn asielverzoek werd afgewezen en de man zou hebben toegezegd mee te werken aan zijn vertrek. De autoriteiten wachtten echter op zijn paspoort en identificatiepapieren omdat hij bij aankomst alleen een geboortecertificaat bij  zich had. Voordat hij naar Duitsland kwam, was hij al in Noorwegen, Spanje en Zweden geweest.

De burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz, reageerde woedend op het feit dat het een asielzoeker betrof: ‘Het maakt me boos dat de man naar Duitsland kwam voor bescherming en vervolgens zijn haat op ons richt. Het is weer een signaal dat de wettelijke obstructies bij uitzettingen weggenomen moeten worden.’

De steekpartij voltrok zich in een vestiging van de Edeka-keten in de wijk Barmbek, aan de noordkant van het centrum van de havenstad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.