Rusland

Licht judoënde Poetin de boel op? Kremlin reageert

20 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin geeft hoog op van zijn judokwaliteiten. En als hij het niet zelf doet, doen de Russische media dat wel voor hem. Op YouTube staan tal van filmpjes met de grote leider op de judomat.

Twee jaar geleden verscheen een blog op de Amerikaanse website Lawfare, waarin journalist Benjamin Wittes openlijk twijfelt aan Poetins judo-vaardigheden.

Laat maar eens zien wat je kunt, Poetin

Wittes, zelf bekwaam in vechtsporten, gaat zelfs zover dat hij de Russische president een ‘oplichter’ en ‘onecht’ noemt. Wittes heeft ‘heel wat’ video’s van de judoënde Poetin (64) bekeken en komt tot de conclusie dat het allemaal niet zoveel voorstelt.

Oordeelt u zelf: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Het is hem vooral te doen om het tonen van zijn mannelijkheid. En hij kiest tegenstanders uit die hij in zijn macht heeft. Die hij kan laten oppakken. En die allemaal wel heel makkelijk tegen de grond gaan,’ schrijft Wittes.

Wittes daagt Poetin uit voor een gevecht op de tatami onder het mom: laat maar eens zien wat je kunt. Deze week sloeg de journalist nog eens flink op de trom door zijn mening te twitteren: ‘OK mensen. Tijd voor taekwondo. Ik moet toch klaarstaan voor de dag dat het Kremlin eindelijk belt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Macho-stijl

De Amerikaanse krant The Washington Post pikte de blog deze week op. Met een uitgebreide analyse van wat Poetins judoshow zegt over zijn regeerstijl: masculien, macho, onverschrokken. ‘De manier waarop hij judoot, is zo’n beetje legendarisch. Hij werpt zich op als een kenner bij uitstek. Zijn vaardigheden zijn zo bekend dat ze tot een metafoor zijn uitgegroeid voor zijn regeerstijl.’

Het Kremlin reageert donderdag op de claim van de Amerikaanse journalist. ‘Nee, we hebben niets gehoord over deze berichtgeving,’ zegt woordvoerder Dmitri Peskov volgens Sputnik. Het medium, dat volledig onder controle staat van de Russische overheid, somt vervolgens op wat Poetins verdiensten zijn op de judomat. ‘Hij begon op zijn elfde met judo en heeft inmiddels zijn meestertitel binnen. In 2006 werd Poetin erevoorzitter van de Europese Judobond en hij kreeg in 2010 een eredoctoraat in judo van de Zuid-Koreaanse Yong In University.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.