Oostenrijk

Kern wil Turkije niet in EU, en dat komt niet alleen door Erdogan

27 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern profileert zich als een van de grootste tegenstanders van een Turks lidmaatschap van de Europese Unie. Donderdag wijst hij dat concept opnieuw af: de EU zou de economische impact van een Turks lidmaatschap ‘nooit van zijn leven’ kunnen verteren.

Een Turks EU-lidmaatschap is dan ook geen optie, zegt Kern in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Democratische redenen

Naast de vaak genoemde democratische redenen, vindt Kern dat er ook economische afwegingen te maken zijn om Turkije af te wijzen: ‘het is legitiem om het regime in Ankara te vertellen: je bent simpel gezegd gewoon geen kandidaat voor lidmaatschap van de EU.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt zich volgens Kern bovendien schuldig aan ‘dictatoriaal geweld’. Hij hekelt ook het feit dat de EU jaarlijks meer dan 3 miljard kwijt is aan Turkije: ‘We kunnen daarnaast niet ook betalen voor de implementatie van rechtssystemen, en dan juist weer het tegenovergestelde zien gebeuren. Dat kunnen we niet uitleggen aan onze belastingbetalers.’

Dinsdag sprak EU-buitenlandchef Federica Mogherini nog over de voortgang in de onderhandelingen over het Turkse lidmaatschap van de EU. Hoewel Turkije volgens haar officieel nog wel een kandidaat-lid is, ‘en dat ook zal blijven’, maken de recente ontwikkelingen het wel lastig om de gesprekken verder te laten gaan.

Mogherini zegt dat de EU ‘concrete stappen van Turkije nodig heeft’ om de zorgen over mensenrechten, de rechtspraak en de vrijheid van meningsuiting weg te nemen. Ze sprak van een ‘zorgwekkend aantal journalisten en activisten’ dat in de gevangenis belandt.

Timmermans wil door met gesprekken

Het Europees Parlement vroeg net na de referendumuitslag al om beëindiging van de toetredingsgesprekken met Turkije. Dat dreigement is vaker geuit binnen Europese kringen, maar de migratiedeal die de EU in 2015 met Turkije sloot, zat een definitief einde van die gesprekken in de weg. Door alle ontwikkelingen in Turkije is die situatie veranderd. Erdogan dreigde zelf eerder overigens ook al de toetredingsgesprekken te staken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans gaf van de week overigens nog aan dat hij de dialoog met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in stand wil houden. De mensenrechtenschendingen in het land zijn voor Timmermans geen reden om daarmee te stoppen.

‘Turkije verdwijnt niet van de landkaart en zal altijd de buurman van de Europese Unie blijven,’ zei Timmermans. Hij lijkt daarmee voorbij te gaan aan het groeiend ongemak tussen de Europese Unie en Turkije. ‘Alle lidstaten willen dat we blijven praten met Turkije,’ aldus de politicus over de rol van de Europese Commissie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.