terreur

IS zint op wraak, stuurt 173 zelfmoordterroristen naar Europa

24 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Terreurgroep Islamitische Staat wil zo’n 173 terroristen naar Europa sturen. De potentiële zelfmoordterroristen moeten wraak nemen voor de overwinning van de coalitie tegen IS in het Midden-Oosten.

Dat blijkt uit een lijst van de internationale politieorganisatie Interpol, waarover de Britse krant The Guardian bericht.

Komen Nederlandse jihadisten straks terug? ‘IS is niet de ware religie’

Reden tot paniek

Op de lijst staan getrainde terroristen die gericht naar Europa worden gestuurd om zelfmoordaanslagen te plegen. Het gaat om personen die ‘waarschijnlijk zijn getraind om explosieven te maken die enorme schade kunnen aanrichten. Men gelooft dat ze internationaal kunnen reizen om deel te nemen aan terroristische activiteiten.’

Er is vooralsnog geen bewijs dat een van de terroristen zich al in Europa bevindt.

Volgens The Guardian is de lijst van Interpol reden voor paniek. Interpol doet naar aanleiding van de lijst onderzoek naar de terroristen. Europese landen kunnen op vrij grote schaal terreuraanslagen verwachten.

Lijst is routine

De lijst van Interpol is tot stand gekomen naar aanleiding van onderzoek in gebieden die de internationale coalitie en het leger van Irak en Syrië op IS hebben heroverd. In IS-kantoren en op militaire bases van het ‘kalifaat’ zijn documenten gevonden over de individuen. Tot nu toe zijn er 173 geïdentificeerd.

Interpol zelf maant tot kalmte en zegt dat het geregeld dit soort lijsten verspreidt. Het is volgens de organisatie belangrijk dat alle landen op de hoogte zijn van de dreiging. Daarom wordt informatie internationaal gedeeld.

Nu IS op grote schaal terrein verliest in Irak en Syrië is de verwachting dat jihadisten uit westerse landen massaal terugkeren. Een deel van de Syriëgangers is mogelijk bereid in het thuisland aanslagen te plegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.