Raqqa

‘Homo-militie’ stort zich in strijd tegen IS

25 juli 2017

De Koerdische milities die in het noorden van Syrië strijden tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben er een bondgenoot bij. Een groep internationale vrijwilligers strijdt aan de zijde van de Koerdische YPG als steun voor de LHBT-gemeenschap.

De zogenoemde Queer Insurrection and Liberation Army (met een knipoog afgekort tot TQILA, uitgesproken als tequila), heeft de eerste LHBT-strijdkracht tegen IS uitgeroepen, melden Amerikaanse media, waaronder Newsweek. TQUILA-woordvoerder Heval Rojhilat zegt tegen het weekblad dat de eenheid in Raqqa al meedoet aan de strijd.

Zwarte kalasjnikov op roze achtergrond

TQILA maakt deel uit van de International Revolutionary People’s Guerrilla Forces (IRPGF), een anarchistische groepering die samen met de Koerdische YPG strijdt in Syrië. Het is een collectief van buitenlandse strijders dat samen vecht tegen IS. Op Twitter meldt TQILA in een verklaring dat de leden ‘de vrouwenrevolutie en de bredere gender- en seksuele revolutie willen bevorderen’. Erbij staat een foto van een aantal strijders die een spandoek omhoog houden met de tekst: ‘Deze flikkers doden fascisten’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het logo van de groep is een zwarte kalasjnikov op een roze achtergrond. Eerder werd ook al bekend dat de YPG gebruikmaakt van vrouwelijke eenheden in de strijd tegen IS, maar de LHBT-militie is nieuw.

Naar eigen zeggen heeft de groep zich gevormd uit collectieve walging van de ‘fascistische en extremistische krachten over de hele wereld die de homo-gemeenschap aanvallen’. ‘De beelden van homoseksuele mannen die van daken worden gegooid of worden gestenigd door IS kunnen wij niet lijdzaam aanzien.’ Homoseksualiteit is strafbaar volgens de wetgeving in het door IS uitgeroepen kalifaat.

IS verliest controle in Syrië en Irak

De Koerdisch-Arabische coalitie, beter bekend als Syrian Democratic Forces (SDF) waarvan ook YPG deel uitmaakt, is bezig met een offensief tegen IS in Raqqa. Als IS daar terrein verliest, heeft het zowel in Syrië als in Irak nauwelijks meer controle.

Eerder deze maand werd de Iraakse miljoenenstad Mosul na een offensief van meer dan negen maanden bevrijd van IS. De miljoenenstad in het noorden van Irak stond sinds de zomer van 2014 onder controle van de terreurbeweging. Mosul is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten. Ook christenen, jezidi’s, Koerden, Turkmenen en tal van andere etnische en/of religieuze groepen woonden in de stad, maar zijn vanwege de opmars van IS op de vlucht geslagen. Mosul was het laatste grote bolwerk van IS in Irak. Om de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat, de Syrische stad Raqqa, wordt nog altijd felle strijd geleverd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.