Verenigd Koninkrijk

Gelijkheidscommissie: ‘BBC-vrouwen hebben loonkloof aan zichzelf te danken’

28 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De topvrouwen bij de Britse omroep BBC die eerder de loonkloof tussen hen en hun mannelijke collega’s aankaartten, hadden volgens Philip Hampton, vicevoorzitter van de Britse gelijkheidscommissie, ‘maar om opslag moeten vragen’. Ze hebben de loonkloof geheel aan zichzelf te danken, vindt Hampton.

Hampton (63) zegt verder dat hij ‘nog nooit een vrouw om opslag heeft horen vragen’. Hij reageert in een interview met The London Evening Standard op de strijd van enkele BBC-topvrouwen tegen de loonkloof.

‘Mannen vragen vaker om opslag’

Volgens hem vragen mannen veel sneller om opslag. Uit eerder onderzoek bleek dat slechts eenderde van de grootverdieners bij de Britse publieke omroep vrouwen zijn, en in de top-9 was maar één vrouw te vinden. Newsnight-presentatrice Emily Maitlis komt bijvoorbeeld niet voor in de lijst van BBC-medewerkers die meer dan 150.000 pond per jaar verdienen.

‘Hoe is het mogelijk dat deze intelligente, hoogopgeleide, en soms fantastische vrouwen in deze situatie blijven zitten? Ze kijken allemaal naar elkaar en vragen zich af hoe ze het zo ver hebben kunnen laten komen. Ik vermoed dat het komt doordat ze weinig actie hebben ondernomen,’ zegt Hampton.

Kwade reacties

De uitspraken van de vicevoorzitter van de gelijkheidscommissie kwamen hem op ferme kritiek te staan. Jane Garvey, presentatrice van het programma Woman’s Hour, reageert vilein. Ze zegt dat Hampton de voeling met de samenleving kwijt lijkt te zijn. Garvey: ‘Mensen zoals Sir Philip Hampton zullen het nooit begrijpen.’ Andere vrouwen (en mannen) die werken in de media reageren op sociale media vooral woedend op de woorden van Hampton.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hier en daar krijgt hij ook steun.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hampton leidde met de gelijkheidscommissie een campagne die ervoor moet zorgen dat er meer vrouwen op topposities komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.