Turkije

Erdogan over verbod toespraak: ‘Duitsland pleegt zelfmoord’

06 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat er weinig gras over groeien: tijdens de G20-top in Hamburg moet en zal hij de Turkse bevolking in Duitsland toespreken. Meer smaken zijn er volgens de Turkse president niet: ‘Duitsland is zelfmoord aan het plegen.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Erdogan gaf een interview in het Duitse weekblad Die Zeit. Hierin sprak hij zijn ongenoegen uit over de Duitse weigering om hem een speech te laten houden op Duits grondgebied: ‘Dit is politieke zelfmoord. Duitsland moet deze fout rechtzetten.’

De Turkse president is dit weekend in Hamburg voor de G20-top. De Duitse regering verhindert de toespraak van Erdogan, omdat hiermee ‘Turkse politieke conflicten naar Duitsland geïmporteerd kunnen worden’. Dat zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel.

Verhoudingen op scherp

De verhoudingen tussen Duitsland en Turkije staan al enige tijd onder druk: het zit de Turkse regering dwars dat Duitsland lauw reageerde op de mislukte staatsgreep, op 15 juli 2016.

In april dit jaar organiseerde Turkije een referendum over de vraag of de president extra bevoegdheden moest krijgen. Erdogan voerde daar actief campagne voor, en wilde ook in Duitsland komen spreken. Dat verzoek werd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel geweigerd. Daarop verweet Erdogan de Duitse regering van ‘nazi-praktijken’.

Vrees voor geweld

Hamburg zet zich intussen schrap voor de G20-top aanstaande vrijdag en zaterdag. De veiligheidsmaatregelen zijn streng, met al die wereldleiders die op bezoek komen in de Duitse havenstad. Activisten, veelal linkse tegenstanders van de mondialisering, hebben protesten aangekondigd. De politievakbond zegt in Duitse media ongeregeldheden te vrezen.

‘Er is een demonstratie op til waarbij geweld is gepland. Als je links-radicale media leest en luistert naar mensen uit die hoek, moet je ervan uitgaan dat ons aanzienlijke geweldsuitbarstingen te wachten staan,’ zegt Gerhard Kirsch, voorzitter van de Hamburgse politievakbond maandag tegen de Duitse tabloid Bild.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.