Turkije

Erdogan kan het dreigen niet laten: ‘Duitsland zal de prijs betalen’

25 juli 2017

Na eerder terugtrekkende bewegingen te hebben gemaakt, bedreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de Duitsers opnieuw. Als Duitsland een handelsembargo tegen Turkije instelt, ‘zal Duitsland de prijs betalen’, aldus Erdogan.

‘Je moet de grotere prijs die je zal betalen in acht nemen, als je denkt dat je Turkije kan intimideren met je embargo-dreigementen,’ zei Erdogan dinsdag tijdens een bijeenkomst van zijn AK-partij in Ankara.

‘Intimideer ons niet’

Vrijdag sprak Erdogan voor het eerst over de rel met Duitsland, en zei hij dat Turkije zich niet ‘bang laat maken’ door de Duitsers, en dat hij van plan is om gewoon door te gaan om Duitse bedrijven te laten investeren.

‘We zien dat de firma’s in dat land slimmer zijn, meer visie hebben, en zich eervoller gedragen dan zijn politici,’ sneerde Erdogan. Ook benadrukt hij dat de Duitse investeringen in Turkije nog altijd doorgaan, ondanks de oproep van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel die bedrijven afgelopen weekend afraadde zaken te doen met Turkije. ‘Iedereen kan daar zomaar worden opgepakt,’ waarschuwde Gabriel.

Met die oproep laat Duitsland ‘zijn ware intenties’ zien, zegt Erdogan, al is niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt. Volgens Erdogan heeft de regering buitenlandse investeringen nooit afgewezen, en doen Duitse bedrijven al meer dan een eeuw zaken in Turkije.

De spanning tussen Duitsland en Turkije escaleerde vorige week door de arrestatie van de Duitse activist Peter Steudtner in Istanbul op een congres over internetveiligheid. Turkije beschuldigt hem van banden met een ‘gewapende terroristische organisatie’. Onzin, reageerde het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Dinsdag noemde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn arrestatie ‘zonder enige rechtvaardiging’. Naast de oproep om Duitse investeringen in Turkije te staken, werd ook het reisadvies voor Duitsers aangescherpt.

Een oudgediende van het kabinet, minister van Financiën Wolfgang Schäuble, vergeleek Turkije met de DDR en zei dat het land er alles aan doet om de eeuwenoude verhouding tussen Turkije en Duitsland om zeep te helpen.

‘Zwermen buitenlandse spionnen in Turkije’

Erdogan verwees daarop opnieuw naar het naziverleden van Duitsland: ‘Zij die het niet is gelukt om bloedvergieten te voorkomen, hebben geen enkel recht om over ons te oordelen.’ Ook zouden buitenlandse spionnen ‘in zwermen’ naar Turkije komen, aldus Erdogan, en zal de Turkse regering ‘over ze heen lopen als de tijd rijp is’.

De timing van Erdogans nieuwste uitspraken is opmerkelijk, aangezien het er maandag op leek dat hij de rel tussen beide landen wilde sussen. De Turkse lijst van Duitse bedrijven die ‘terroristen’ zouden steunen, zou een misverstand zijn geweest, zou de Turkse minister van Binnenlandse Zaken tegen zijn Duitse collega Thomas de Maizière hebben gezegd.

In mei zond de Turkse regering via de internationale opsporingsdienst Interpol een lijst met de namen van 681 Duitse ondernemingen naar Berlijn. Daarop stond bijvoorbeeld ook autoconcern Daimler. Deze bedrijven zouden terrorisme steunen. Het leidde tot een storm van kritiek in Duitsland. Minister Gabriel klaagde dat het maar moeilijk zaken doen is met Turkije, als bedrijven te pas en te onpas worden beschuldigd van banden met terroristen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.