Turkije

Duitsland houdt voet bij stuk in ruzie met Erdogan

03 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde afgelopen weekeinde dat hij helemaal geen toestemming nodig heeft om in Duitsland te speechen. Maar Duitsland zet vandaag de hakken stevig in het zand.

Erdogan mag rond de G20-top niet zomaar speeches houden in het Turkse consulaat in Duitsland, zegt een Duitse regeringswoordvoerder. Hij laat maandag weten ‘geruchten’ te horen over mogelijke optredens in consulaten. ‘Namens de regering wil ik nog een keer benadrukken dat dit soort optredens alleen maar aanvaardbaar zijn als ze ruim van tevoren bij Buitenlandse Zaken zijn aangevraagd.’

Bovendien, zegt de woordvoerder, moet er ook mee zijn ingestemd. Daar reageren de Turkse autoriteiten op hun beurt vandaag op. Erdogan gaat, ondanks de bezwaren uit Berlijn, gewoon door met zijn geplande programma, zegt vicepremier Numan Kurtulmuş. Het is maar zeer de vraag of Duitsland de speech in het Turkse consulaat kan tegenhouden. Ze zullen Erdogan waarschijnlijk fysiek moeten stoppen als hij zich naar het pand beweegt, net als de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, die in maart in Rotterdam werd tegengehouden. 

Als de dood voor rellen

De Turkse president kreeg vrijdag al te horen dat hij in de marge van de G20-topconferentie eind deze week in Hamburg niet op pad mag om Duitsers van Turkse komaf toe te spreken. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel verbood een voorgenomen Turkse meet-up met Erdogans aanhangers. Duitsland is als de dood voor ongeregeldheden en oplopende spanningen binnen de Turkse gemeenschap.

Duitsland vindt dat Erdogans toespraak – die door Ankara wordt aangeduid als ‘traktatie’ – ‘niet in het politieke landschap past’. De Turken reageerden furieus op het Duitse verbod. Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin foeterde dat dit absoluut niet in lijn is met de ‘vriendschappelijke relatie’ die Turkije en Duitsland onderhouden. De Turken spreken van ‘onacceptabele provocaties’, vooral door  Martin Schulz. De oud-voorzitter van het Europees Parlement is de sociaal-democratische uitdager van bondskanselier Angela Merkel.

Vrees voor geweld

Hamburg zet zich intussen schrap voor de G20-top aanstaande vrijdag en zaterdag. De veiligheidsmaatregelen zijn streng, met al die wereldleiders die op bezoek komen in de Duitse havenstad. Activisten, veelal linkse tegenstanders van de mondialisering, hebben protesten aangekondigd. De politievakbond zegt in Duitse media ongeregeldheden te vrezen.

‘Er is een demonstratie op til waarbij geweld is gepland. Als je links-radicale media leest en luistert naar mensen uit die hoek, moet je ervan uitgaan dat ons aanzienlijke geweldsuitbarstingen te wachten staan,’ zegt Gerhard Kirsch, voorzitter van de Hamburgse politievakbond maandag tegen de Duitse tabloid Bild.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.