buitenland

Dit moet Qatar doen om Arabische boycot te verbreken

03 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De deadline voor Qatar om aan de eisen te voldoen van de vier Arabische landen die het oliestaatje boycotten, is met 48 uur opgeschoven. Dat gebeurde op verzoek van de emir van Kuweit, die bemiddelt in het conflict tussen de Golflanden.

Het ultimatum zou in de nacht van zondag op maandag aflopen. Woensdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen opnieuw bijeen om de situatie te bespreken.

Financieren van terroristische groepen

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein hebben onlangs de diplomatieke en economische banden met Qatar verbroken. Ze beschuldigen Qatar ervan soennitische extremistische terreurgroepen te steunen, zoals Islamitische Staat (IS) en Al-Qa’ida, een aantijging die het oliestaatje zelf ontkent. Ook hekelen de vier landen de goede relaties die Qatar onderhoudt met Iran. Saudi-Arabië gaf de aftrap voor de boycot en vond al snel steun in de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

De vier landen kwamen met dertien eisen waaraan Qatar moet voldoen om de banden weer te herstellen. De landen willen onder meer dat Qatar de omroep Al-Jazeera sluit, en dat het de diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zet. Als de eisen niet op tijd worden ingewilligd, dreigen de landen met nieuwe maatregelen.

Dertien eisen

Hoewel de complete lijst niet openbaar is, heeft persbureau AP de lijst in handen weten te krijgen. Naast de eerdergenoemde eisen, willen de vier Arabische landen ook dat Qatar:

  • Alle banden verbreekt met de Moslimbroederschap, de terreurorganisatie die in een aantal Arabische landen is verboden.
  • Weigert om burgers uit Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein te naturaliseren. Ook moet het land de burgers uit die landen uitzetten die zich momenteel in Qatar bevinden. De landen willen niet dat het oliestaatje zich met hun ‘interne zaken’ bemoeit.
  • Een Turkse militaire basis in het land sluit.
  • Alle terreurverdachten uit de vier genoemde landen uitlevert.
  • Stopt met het financieren van extremistische groeperingen die door de Verenigde Staten als terroristisch worden gezien.
  • Informatie overhandigt over personen uit de oppositie in de vier landen die Qatar heeft gefinancierd.
  • Zichzelf op politiek en economisch gebied houdt aan de richtlijnen van de Samenwerkingsraad van Golfstaten (GCC).
  • Niet alleen Al-Jazeera uit de lucht haalt, maar ook stopt met het financieren van andere nieuwszenders, zoals Arabi21 en Middle East Eye.
  • Een nog ongespecificeerd bedrag ter compensatie betaalt.

De boycot duurt nu al een maand. Qatar (2,7 miljoen inwoners) is grotendeels afhankelijk van import. Kort na de boycot zijn Iran en Turkije het Golfstaatje te hulp geschoten met de import van voedsel, water en andere producten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Qatar reageert woedend op de eisen. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei zaterdag dat de lijst met eisen ‘is gemaakt om te worden afgewezen’. Hij zei verder dat zijn land onder de juiste voorwaarden bereid is verder te praten, maar gaf ook aan dat zijn regering niet van plan is om Al-Jazeera te sluiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.