Syrië

Damascus getroffen door driedubbele autobom na ramadan

02 juli 2017

Door een aanslag met een autobom in de Syrische stad Damascus zijn zondagochtend zeker achttien doden gevallen. Het voertuig explodeerde op het Tahrirplein in het centrum van de stad.

Naast de achttien doden, raakten dertien mensen gewond, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Eerder stond het dodental nog op negen, maar het is inmiddels opgelopen.

Veilige stad

De Syrische hoofdstad Damascus geldt als een relatief veilige stad in Syrië. Daar ontbreekt het bijvoorbeeld aan invloed van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Toch komen er geregeld aanslagen voor op burgers. De terrorist liet in dit geval zijn voertuig exploderen op het moment dat hij was omsingeld door veiligheidstroepen. Onder de doden zijn dan ook zeven leden van de veiligheidsdiensten, en tenminste twee burgers. De rest is nog niet geïdentificeerd.

Op een andere plek in Damascus werden twee andere autobommen door autoriteiten tot ontploffing gebracht, voordat ze de kans hadden om de stad binnen te rijden. Volgens de Syrische staats-tv is het aantal slachtoffers beperkt gebleven, omdat de veiligheidsdiensten wisten te voorkomen dat de terroristen hun doelen bereikten.

Werkdag na de ramadan

Volgens de autoriteiten hadden de terroristen het gemunt op drukke plaatsen in de stad op de eerste werkdag na de vakantie die volgt op de ramadan. De aanslag is nog niet opgeëist.

In maart werden er twee zelfmoordaanslagen uitgevoerd in Damascus, waarbij tientallen mensen omkwamen. Die aanslag werd opgeëist door IS. De Syrische regeringstroepen zitten momenteel in gevechten met rebellen verwikkeld in de buitenwijken Jobar en Ain Tarma, aan de rand van de Syrische hoofdstad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.