Duitsland

Turken ontsteken in razernij na verbod op Erdogan

30 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Duitsland zette donderdag resoluut een streep door een aangekondigde meet-up van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit soort bijeenkomsten rond de G20-top in Hamburg zijn verboden, sprak minister Sigmar Gabriel. De Turken laten hun gebruikelijke ronkende taal horen.

Het feit dat de Turkse president ‘zijn eigen burgers’ (lees: Turkse Duitsers) in Duitsland niet mag ontmoeten, zet kwaad bloed in Ankara. Volgens Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin past dit absoluut niet bij de ‘vriendschappelijke relatie’ die Turkije en Duitsland onderhouden.

Streep door de Turkse rekening

‘Deze relatie, die al eeuwen teruggaat, mag niet worden opgeofferd vanwege de electorale belangen op korte termijn,’ aldus de woordvoerder. Hij verwees daarmee naar de Duitse parlementsverkiezingen die in september worden gehouden. Het was de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel die een streep door de Turkse rekening zette, daarin nadrukkelijk gesteund door zijn SPD-leider Martin Schulz.

De sociaal-democraten proberen zich duidelijk te profileren ten opzichte van bondskanselier Angela Merkel, die vaak een te slappe houding jegens het Turkse regime wordt verweten. De Turken gingen in aanloop naar het referendum over Erdogans machtsuitbreiding nog vele malen steviger te keer. Zo werden Nederland en Duitsland beticht van nazi-praktijken – uitspraken van Erdogan. Schulz zei gisteren in de Duitse krant Bild dat buitenlandse leiders die ‘onze waarden met voeten treden geen ophitsende toespraken in Duitsland mogen houden’.

In het verkeerde keelgat geschoten

Schulz wil niet dat Erdogan, ‘die journalisten en oppositieleiders in de gevangenis stopt’, zijn eigen binnenlandse conflict meeneemt naar Duitsland. Die uitspraken zijn Erdogan in het verkeerde keelgat geschoten. Zijn woordvoerder: ‘Dit soort opmerkingen zijn onacceptabel, provocatief en kwaadwillig. Hopelijk herhaalt Duitsland niet de ernstige fouten die zijn gemaakt in de aanloop naar het referendum (in april in Turkije, red.).’

Volgens Erdogans islamistische AK-partij is het niet meer dan logisch dat de president ‘zijn’ burgers wil ontmoeten. Het gaat hier om Duitsers met ook een Turks paspoort.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.