Amerika

Trump onderzocht wegens ‘belemmering van de rechtsgang’

15 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De FBI-commissie die onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, gaat toch onderzoek doen naar president Donald Trump. Weliswaar wordt hij niet verdacht van contact met de Russische regering, maar mogelijk heeft hij de rechtsgang verstoord.

De nieuwe leider van het team, Robert Mueller heeft aangekondigd dat Trumps gedrag zal worden onderzocht. Opmerkelijk, want de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey liet weten dat Trump niet werd verdacht van contact met Russische functionarissen. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post zou dit vlak na het ontslag van Comey zijn veranderd.

Trump reageerde boos op het nieuws. Via het sociale medium Twitter noemt hij het een grote schande dat hij onder de loep ligt. ‘U bent getuige van de grootste heksenjacht in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek.’ Ook liet hij weten dat de leiders van het onderzoek slecht en onbetrouwbaar zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vorige week zei oud FBI-directeur Comey nog dat Trump niet rechtstreeks had gevraagd of het FBI-onderzoek naar voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn kon worden stopgezet. Flynn moest in februari het veld ruimen als hoogste veiligheidsadviseur, nadat duidelijk was geworden dat hij meerdere malen met de Russische ambassadeur had gesproken voordat hij in functie trad. Hij lichtte vicepresident Mike Pence daarover niet in.

Trump zou de ‘hoop’ hebben uitgesproken dat Comey het onderzoek naar Flynn ‘los kon laten’. De voormalige topfunctionaris was in beeld gekomen bij de veiligheidsdiensten door zijn contacten met Russische functionarissen.

Tegelijkertijd zei Comey niet te twijfelen aan Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen vorig jaar november. Hij voegde eraan toe dat president Donald Trump hem niet rechtstreeks heeft gevraagd het Ruslandonderzoek stop te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.