voetbal

Team Saudi-Arabië weigert minuut stilte voor Londen

08 juni 2017

Het nationale voetbalelftal van Saudi-Arabië van de Nederlandse coach Bert van Marwijk heeft zich donderdag niet gehouden aan de minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Londen. Dat gebeurde voorafgaand aan een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Australië.

Terwijl de spelers van Australië schouder aan schouder stonden rond de middencirkel in het voetbalstadion van Adelaide, gingen de internationals van Saudi-Arabië gewoon door met de warming-up.

Felle reactie vanaf tribunes

Niet alle spelers overigens: op beelden is te zien hoe een aantal spelers van het team van Bert van Marwijk wel met de handen op de rug stil stond. Het is volgens een Australische nieuwswebsite niet duidelijk of de Saudiërs doorhadden wat er precies gaande was. Misschien dat ze de minuut stilte niet bewust verstoorden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het publiek in het stadion reageerde echter fel op het team van Van Marwijk. De fans floten de voetballers van Saudi-Arabië uit. Australië won de wedstrijd overigens met een zwaarbevochten 3-2 en kwam daardoor in de stand op gelijke hoogte met Saudi-Arabië, dat bij een zege een grote stap had gezet op weg naar deelname aan het WK van 2018 in Rusland.

Dat WK wordt vier jaar later in 2022 gehouden in Qatar. Juist deze week kondigde onder meer Saudi-Arabië een ingrijpend boycot af tegen deze Golfstaat. Andere Arabische landen volgden al snel. Qatar raakt steeds verder geïsoleerd, nu de Verenigde Arabische Emiraten vandaag aankondigden ook hun luchtruim voor Qatarese vliegtuigen af te sluiten.

Van Marwijk: het is een misverstand

In een reactie tegen over het AD zegt Van Marwijk dat het een om een misverstand gaat. ‘De minuut stilte was zeer slecht gecommuniceerd.’ ‘Een dag voor de wedstrijd was er een uitgebreide briefing over het draaiboek van de wedstrijddag en is er met geen woord gerept over een minuut stilte. Vlak voor de wedstrijd is er pas iets over gezegd en was het ook onduidelijk bij de Saudiërs waar de minuut stilte precies voor was.’

Van Marwijk en zijn staf namen alsnog snel de juiste houding aan toen ze in de gaten hadden wat de bedoeling was. Hij verklaarde tegen de krant nog wel dat een minuut stilte ‘in de cultuur van de Saudiërs ongebruikelijk’ is. ‘Natuurlijk hebben ze respect voor slachtoffers, maar dat wordt getoond door bidden, liefdadigheid en andere manieren dan een minuut stilte.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.