buitenland

Qatar verweert zich tegen Arabische landen en Trump

12 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Qatar heeft genoeg financiële slagkracht om de eigen munt en de economie op de been te houden, zegt de minister van Financiën Ali Shareef Al Emadi tegen de Amerikaanse zender CNBC. Maar de landen die Qatar hebben geïsoleerd, moeten niet denken dat ze vrij uitgaan. En Trump heeft boter op zijn hoofd.

‘Veel mensen denken dat wij de enigen zijn die verliezen,’ zegt de minister. ‘Maar als wij een dollar verliezen, zullen zij ook een dollar kwijtraken.’

Reserves

Al Emadi voorspelt dat de landen die Qatar nu isoleren, zullen delen in de ‘economische pijn’. Ongerustheid over de economische en financiële situatie in zijn land is niet nodig: ‘Wij hebben genoeg financiële middelen om onze munt en economie te beschermen.’ Bovendien, zegt hij, hebben we een meer diverse economie dan iedereen denkt.

De minister claimt over reserves en investeringsfondsen te beschikken die meer dan 250 procent van het nationaal inkomen omvatten. Wat dat betreft zou Qatar het dus wel even kunnen uitzingen – ook omdat niet elk land in de regio de oliestaat heeft geïsoleerd. Turkije zegde al steun toe en heeft besloten militairen te sturen.

Turkse en Iraanse hulp

Ook Iran zendt inmiddels hulpgoederen. Iran stuurde vier vrachtvliegtuigen met groenten en fruit naar Qatar om te voorkomen dat in de oliestaat tekorten ontstaan. Een woordvoerder van de nationale Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air zegt dat vanaf zondag elke dag gebeurt.

Nadat een aantal (Arabische) landen onder aanvoering van Saudi-Arabië besloot tot een boycot jegens Qatar, heeft het land tekort aan voedingsmiddelen. De grens met de Saudiërs zit dicht, en juist uit dat buurland komt normaal gesproken de meeste import.

De rol van Trump

Qatar is de klos, omdat het land volgens de andere soennitische Golfstaten iets te nauwe contacten heeft met het sjiitische Iran – de aartsrivaal van Saudi-Arabië – en de radicale islam steunt. De Amerikaanse president Donald Trump zou er om deze reden bij de Arabische landen op hebben aangedrongen om de banden met Qatar te verbreken.

Volgens de minister van Financiën heeft Trump echter boter op zijn hoofd. De president zou Qatar juist hebben geprezen voor de strijd tegen het terrorisme. Dat gebeurde tijdens een ontmoeting met leiders van moslimlanden…in Saudi-Arabië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.