Amerika

‘Speciaal aanklager doet ook onderzoek naar Trump zelf’

15 juni 2017

Heeft de Amerikaanse president Donald Trump geprobeerd de rechtsgang te belemmeren? Dat wordt onderzocht in een nieuw onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller, die ook al kijkt naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Mueller wil voor het onderzoek verschillende mensen bij de inlichtingendiensten ondervragen, onder wie het hoofd van de Nationale Veiligheidsdienst, beter bekend als de NSA, schrijft  de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van anonieme bronnen. Mueller is onlangs benoemd tot speciale aanklager.

Russische bemoeienis

Volgens het dagblad zullen drie hoge ambtenaren aan de tand worden gevoeld. Het gaat om de chef van de nationale inlichtingendienst Daniel Coat, NSA-topman Mike Rogers en CIA-chef Mike Pompeo. Mueller is de voorganger van de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey. Mueller leidt nu het onderzoek naar de mogelijke bemoeienis van Rusland tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar en contacten tussen Trumps naaste medewerkers en het Kremlin.

Onderzoekers kijken tevens of mensen uit Trumps campagneteam betrokken zijn bij verdachte financiële transacties. Niemand wil commentaar geven op het nieuwste onderzoek. Mueller zwijgt vooralsnog in alle toonaarden. Het Witte Huis is stil, al zei Trumps advocaat Marc Kasowitz via een woordvoerder het lek ‘schandelijk’ te vinden.

Loyaliteitsverklaring

Comey, die nog altijd boos is over zijn ontslag, zei vorige week voor een Senaatscommissie dat er geen sprake was van een onderzoek naar Trump zelf. Dat zou hij de president hebben verzekerd, toen deze tijdens de in totaal negen onderlinge gesprekken Comey had gevraagd om zijn loyaliteit. Daar ging de toenmalige FBI-directeur niet op in.

Tegelijkertijd erkende Comey dat Trump niet vroeg om het stopzetten van het onderzoek naar de Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn (die ook al het veld moest ruimen). Trump ontsloeg kortgeleden Comey omdat hij niet tevreden was over zijn werk, maar volgens Comey zelf had dat alles te maken met zijn onderzoek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.