#Brexit

May zet kwaad bloed met dit voorstel over EU-burgers in Verenigd Koninkrijk

23 juni 2017Leestijd: 2 minuten

EU-burgers die voor de Brexit langer dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, krijgen een speciale verblijfsstatus. Met dat plan komt de Britse premier Theresa May. Niet iedereen reageert enthousiast.

Zowel vanuit de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk zelf kwam forse kritiek op het voorstel van May. Dat May het Europese Hof van Justitie niet erkent als toezichthouder op de rechten van EU-burgers, wordt ‘schrijnend’ genoemd.

‘Eerlijk en serieus’

Als Mays plan werkelijkheid wordt, hoeven EU-burgers die voor de Brexit al langer dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk woonden, niet het land uit. Zij krijgen zelfs dezelfde rechten (op onder meer gratis gezondheidszorg) als de Britten, op voorwaarde dat Britten in de EU hetzelfde aanbod krijgen.

Volgens May betreft het een ‘eerlijk en serieus’ plan.

De rechten van EU-burgers vormen een belangrijk thema bij de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Britten. Pas als er een besluit is genomen over het lot van deze burgers, zullen de partijen de ‘scheidingsrekening’ gaan regelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

3 miljoen EU-burgers in VK

Voor de Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) zijn de rechten van EU-burgers zeer belangrijk. Niet alleen wonen er veel Europeanen in Londen, ook is de economie van de hoofdstad voor een belangrijk deel afhankelijk van werknemers uit de lidstaten. Het plan van premier May ‘geeft verre van voldoende zekerheid aan EU-burgers’, volgens Khan.

Lees ook:
EU aast op biljoenenbranche in Londen na Brexit

Het plan zal invloed hebben op anderhalf miljoen Britse burgers in de Europese Unie en ruim drie miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.

Naast Khan laat ook de Belgische premier Charles Michel zich kritisch uit over het plan. ‘Vaag,’ noemt hij het. ‘De rechten van EU-burgers moeten duurzaam worden veiliggesteld, voor de lange termijn,’ aldus Michel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft aan dat er nog een lange weg is te gaan. Wel vindt ze het plan van May een ‘goed begin’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.