May kiest voor de vlucht naar voren na kritiek

01 juni 2017Leestijd: 3 minuten
Theresa May spreekt met werknemers - bron: EPA

De Britse premier Theresa May gaf woensdag aan de kiezer te willen verleiden met een positieve boodschap. Ze leek in te zien dat haar tactiek om oppositieleider Jeremy Corbyn aan te vallen geen effect sorteert. Maar donderdag sneerde May toch weer in de richting van de Labour-leider.

Volgens de Conservatieve leider gelooft de ultralinkse Corbyn helemaal niet in Groot-Brittannië, schrijft de Britse krant The Telegraph.  Ze riep de kiezers op zich nadrukkelijk achter haar Brexit-plannen te scharen.

Corbyn ambivalent

May, die zich tijdens de campagne in aanloop naar het referendum vorig jaar in elk geval geen voorstander toonde van een Brexit, suggereerde intussen van mening te zijn veranderd. ‘Je kunt een Brexit alleen waarmaken als je er ook echt in gelooft.’ Corbyn is op zijn minst ambivalent over een Brits vertrek uit de Europese Unie.

Hij voerde campagne voor Remain, maar echt veel enthousiasme kon hij er niet voor opbrengen. Sommigen binnen Labour vermoeden dat hun leider, die omstreden is in eigen partij, zelfs heimelijk voor een Brits vertrek uit de Europese Unie is. Het zou perfect in lijn zijn met zijn protectionistische standpunten.

De Britten gaan op 8 juni naar de stembus voor de vervroegde verkiezingen.  De negen dingen die u moet weten!

2017-04-21 13:45:18 Britain's Prime Minister, Theresa May gives a short speech and holds a Q&A session at GlaxoSmithKline (GSK) in Maidenhead, south east England on April 21, 2017. / AFP PHOTO / POOL / Leon Neal

Tot dusver werd May’s strategie gekenmerkt door een scherpe en negatieve anti-Corbyn-boodschap. Maar woensdag schreef The Telegraph dat ze die tactiek wil loslaten voor een optimistischer verhaal. De Britten zijn tot alles in staat, ook na een Brexit, is haar boodschap.

Ze spoort de kiezers aan deel te nemen aan haar ‘grote nationale missie’ en zei tevens vol vertrouwen te zijn over de Britse toekomst: ‘I am excited.‘ Corbyn zou meer met rust worden gelaten. Dat blijkt vandaag dus alweer anders te zijn.

Prijsschieten

May schreef de verkiezingen uit, omdat ze dacht een enorme kans te hebben op de overwinning. Ze liep in de peilingen mijlenver voor op Corbyn, haar belangrijkste opponent. Maar na een aantal missers is die voorsprong gedaald en begint May zich zorgen te maken. Het feit dat ze zich woensdag tijdens het grote BBC-debat liet vervangen door minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd helpt ook niet echt mee. Andere leiders die wel aanwezig waren, konden vrij prijsschieten. Zo betichtte Corbyn May van ‘zwakheid’ en zette Caroline Lucas (Green Party) de premier weg als ‘laf’.

Eerder deze week was May wel present tijdens een groot tv-interview, het zogeheten Battle for Number 10. Ook Corbyn werd in dat programma aan de tand gevoeld. Maar in debat met elkaar gingen ze niet. May zei bij de aankondiging van de vervroegde verkiezingen al niet te willen debatteren met andere leiders.

Geen vuurwerk

Echt vuurwerk leverde Battle for Number 10 door de gekozen vorm dan ook niet op. Corbyn werd door het publiek en presentator Jeremy Paxman aan de tand gevoeld over veiligheid en zijn uitspraken in het verleden over extremistische groeperingen als Hamas en IRA. May lag onder vuur vanwege de manier waarop de Conservatieven met de gezondheidszorg zijn omgegaan.

De premier veranderde recent nog van standpunt over een geplande verhoging van de ouderenzorg, die al snel de ‘dementiebelasting’ werd genoemd. En uiteraard kwam ook de Brexit aan de orde – natuurlijk het hete hangijzer van deze verkiezingen.