Amerika

Schutter Virginia vroeg: ‘Republikeinen of Democraten?’

14 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Tijdens een honkbaloefening van leden van het Amerikaanse Congres is de Republikein Steve Scalise neergeschoten. Een man met een semi-automatisch geweer liep het terrein in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia op en begon om zich heen te schieten.

Naast Scalise zijn ook drie andere mensen geraakt, maar het is nog niet bekend wie. Onder hen zouden in ieder geval twee beveiligers zijn. De schutter zou tussen de 50 en 100 kogels hebben afgevuurd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mo Brooks, een andere Republikein, zegt tegen CNN dat er tenminste vijf mensen gewond zijn geraakt bij de schietpartij. Scalise zou in zijn heup getroffen zijn. Zijn toestand is stabiel. De schutter is opgepakt. Vooraf zou hij hebben gevraagd of de sportende parlementariërs Republikeinen of Democraten waren. Het ging om een honkbalteam van de Republikeinen dat trainde voor een jaarlijkse partij tegen Democraten. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde diep bedroefd op de schietpartij. Hij noemt het ‘een tragedie’, en verklaarde de ontwikkelingen op de voet te volgen, samen met vice president Mike Pence. Ook wenst hij het gewonde congreslid beterschap.

Volgens mediaberichten is de schutter een blanke man, en droeg hij hardloopkleding. Hij is geïdentificeerd als ene James T. Hodgkinson (66), meldt The Washington Post. Op zijn Facebook-pagina staan veel anti-Trump-posts. Volgens Trump is de man dood.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Senator Rand Paul, die zich ten tijde van de schietpartij in een batting cage  bevond, beschrijft in onderstaand videofragment tegenover MSNBC hoe de schutter te werk ging. ‘Niemand was bij het eerste schot alert, en daarna begonnen de mensen pas te duiken.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Scalise is al zeer lang lid van het Amerikaanse Congres. Hij is de zogenoemde ‘Whip’ van de Republikeinse GOP, en is er daarmee verantwoordelijk voor dat leden van zijn partij volgens de Republikeinse richtlijnen stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.