Londen

‘Hele gezinnen vermist na brand in flat’: wat we weten

15 juni 2017

Het kostte de brandweer de grootste moeite om de brand in de Londense torenflat te doven. Intussen zijn de vlammen uit, hoewel het gebouw nog wel smeult. Het dodental, dat nu op zeventien staat, loopt naar verwachting nog op, omdat er veel vermisten zijn.

Reddingswerkers zoeken in de flat in West-Londen naar andere slachtoffers. De 24 verdiepingen tellende Grenfell Tower in Kensington (uit 1974) kan als verloren worden beschouwd. Elsevier Weekblad zet op een rij wat we tot dusver weten over dit inferno.

    • Er zijn zeker zeventien doden en 79 gewonden. Achttien van hen zijn er ernstig aan toe. De autoriteiten weten niet precies hoeveel mensen zich nog in de torenflat bevinden, maar gaan er tegelijkertijd vanuit dat er geen overlevenden worden gevonden. De brandweer kan niet het hele pand doorzoeken, want delen aan de randen van het flatgebouw zijn niet veilig. De brandweer verklaarde woensdag 65 mensen te hebben gered uit de woontoren.
    • Volgens de Britse krant The Telegraph zijn hele gezinnen zoek. Onder hen zijn kinderen. Veel families stonden gisteren bij de zwartgeblakerde flat in de hoop op meer nieuws. Intussen speelden zich daar de vreselijkste taferelen af. Mensen die uit doodsnood vanaf de hoogste etages naar beneden sprongen, en ouders die hun jonge kinderen naar beneden gooiden in de hoop dat zij het ten minste zouden overleven. Een baby werd, tien verdiepingen lager, opgevangen door een omstander.
    • Over de oorzaak is een dag nadat de brand uitbrak, nog altijd niets officieels bekend. Bewoners van de flat die de vlammenzee konden ontvluchten, vermoeden dat een kapotte ijskast de oorzaak is. Wel is bekend dat de flat onlangs is gerenoveerd. Het zou echter vooral de buitenkant zijn die onder handen werd genomen. De bewonerscommissie waarschuwde al jaren dat het niet goed zat met de brandveiligheid en dat de verhuurder van de veelal sociale huurwoningen weinig deed om de situatie te verbeteren. De gemeenteraad van Kensington en Chelsea, de eigenaar van het gebouw, zou de zorgen van de bewoners totaal hebben genegeerd.
    • De Britse premier Theresa May heeft een ‘uitgebreid onderzoek‘ aangekondigd, als de oorzaak van de brand bekend is. ‘Als hieruit lessen moeten worden getrokken, zullen we dat doen. En dan zullen we ook actie ondernemen.’
    • Intussen stromen de donaties voor de gewonden en nabestaanden binnen. Zoveel zelfs dat vrijwilligers vragen of mensen kunnen stoppen met het sturen van donaties.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.