Europese Unie

‘Forse EU-integratie op defensiegebied is onvermijdelijk’

07 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie staat aan de vooravond van verregaande samenwerking op het gebied van defensie. Hoewel een forse integratie onvermijdelijk is, is van een echt ‘Europees leger’ nog geen sprake.

Volgens de EU zouden er drie mogelijke scenario’s zijn, blijkt uit een plan van de Europese Commissie dat in handen is van De Telegraaf.

Militaire planning

De scenario’s variëren van een ‘beetje extra doen’ tot het gezamenlijk aanvliegen van militaire operaties waarbij de defensieplanning van de lidstaten worden geharmoniseerd. Maar ook bij het meest verregaande scenario is van een ‘echt’ Europees leger geen sprake. Volgens het rapport blijven landen soeverein over de inzet van hun leger.

Vorig jaar drong Duitsland, onder meer vanwege de toenemende terroristische dreiging, escalerende conflicten in onder meer het Midden-Oosten, en het groeiende wantrouwen jegens Rusland, aan op de vorming van een Europees leger. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen bepleitte de komst van een collectieve strijdkracht die evenveel macht zou hebben als de NAVO.

Roep om EU-leger

De landen Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje roepen al langere tijd om een gemeenschappelijke militaire strategie, vooral sinds de Britten besloten de EU te verlaten. De landen vinden vooral dat Europa zich teveel afhankelijk maakt van Amerika: in een gezamenlijke brief pleitten de vier landen eerder voor een collectieve Europese aanpak, die ervoor kan zorgen dat externe crises worden afgewend zonder helpende hand van de Verenigde Staten. Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán pleitte eerder voor een gezamenlijk EU-leger.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Samenwerking tussen Europese legers vindt momenteel vooral plaats via NAVO-missies, maar daar doen de Amerikanen veelal het meeste werk. Een gezamenlijk EU-leger moet de last meer verdelen. De Amerikaanse president Donald Trump laat zich met regelmaat kritisch uit over EU-lidstaten, die als freeloaders zouden profiteren van de militaire kracht van Amerika. Onlangs benadrukte hij bij een NAVO-top in Brussel nog dat de lidstaten hun defensiebudget echt moeten opschroeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.