Duitsland

Ex-bondskanselier Schröder haalt uit naar Merkel: profiteert Schulz?

25 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Heeft de sociaal-democratische uitdager van bondskanselier Angela Merkel te vroeg gepiekt? Martin Schulz, die er dit voorjaar erg goed voor stond, moet het steeds vaker afleggen in de peilingen. En dus spreekt ex-bondskanselier Gerhard Schröder hem de broodnodige moed in.

Dat doet Merkels voorganger, van 1998 tot 2005, op een partijcongres van de sociaal-democratische SPD zondag.

Ongeloofwaardig

Zijn toorn richt zich op het Amerika-beleid van Merkel. Schröder vindt dat zij ongeloofwaardig is in haar uitspraken over een gewenste onafhankelijke koers van Europa, los van de Verenigde Staten. Merkel denkt dat Europa van de Verenigde Staten onder president Donald Trump weinig heeft te verwachten. Na een NAVO- en G7-top zei ze in München: ‘De tijd waarin wij volledig op anderen konden rekenen, is voorbij. Dat heb ik de laatste dagen ervaren. En daarom zeg ik: wij Europeanen moeten ons lot zelf in de hand nemen.’

Schröder schampert: ‘Toen ik de scepter zwaaide, liep Merkel Washington in alles achterna.’ In 2003 weigerde hij als toenmalige bondskanselier mee te doen met de Amerikaans-Britse invasie in Irak. Merkel, destijds de grootste oppositieleider, verweet hem anti-Amerikaans te zijn. Schröder riep zijn opvolger op nu eens hard en open stelling te nemen tegen Trump: ‘Laten we dat op een zelfbewuste manier doen.’

Steun in de rug voor Schulz

Zijn woorden dienen als een steun in de rug voor Martin Schulz, die eerder in niet mis te verstane woorden zei dat de Amerikaanse president ‘de westerse waarden vernietigt’. Schulz – oud-voorzitter van het Europees Parlement – is de sociaal-democratische uitdager van Merkel tijdens de Duitse parlementsverkiezingen in september.

Gooide hij eerst nog hoge ogen in de peilingen, inmiddels staat zijn partij SPD ver achter op Merkels CDU. Volgens opiniepeilers maakt hij nog maar weinig kans. Dat zou betekenen dat Merkel opgaat voor een vierde termijn. Ze is nu al bijna twaalf jaar aan de macht.

Schulz kwam tijdens het partijcongres ook zelf aan het woord. Hij richtte zijn pijlen vooral op de Alternative für Deutschland – een partij die volgens hem steeds meer gelijkenissen vertoont met de neonazistische partij NPD.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.