Rusland

EU neemt geen gas terug met sanctiebeleid

19 juni 2017

De economische sancties van de Europese Unie tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim blijven van kracht. De buitenlandministers van de 28 lidstaten verlengden de strafmaatregelen maandag met een jaar.

Europese bedrijven mogen geen goederen uit de Krim importeren en mogen er niet investeren.

Cruiseschepen

Bepaalde technologieën voor de winning van olie, gas en andere grondstoffen mogen niet worden geëxporteerd. Ook op het gebied van transport en telecommunicatie gelden beperkingen. Verder mogen Europese cruiseschepen niet aanleggen in havens op het schiereiland aan de Zwarte Zee – behalve bij een noodgeval.

Volgens de Nederlandse (demissionaire) minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) is het ‘belangrijk’ dat de sancties worden verlengd. Dit heeft de volledige Nederlandse steun, zegt Koenders: ‘De Krim mag niet worden vergeten.’

Omstreden referendum

Het Oekraïense schiereiland werd in 2014 geannexeerd door Rusland, nadat de bevolking zich in een omstreden referendum in maart had uitgesproken voor aansluiting. Dat leidde tot groot protest onder westerse leiders. Strafmaatregelen volgden al snel. Toen Rusland ervan werd beticht de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne aan te sturen, volgden daarbovenop nog eens nieuwe sancties.

Die worden naar verwachting binnenkort met zes maanden verlengd. Het vredesakkoord van Minsk (februari 2015) wordt nog altijd niet nageleefd, vinden betrokken partijen als Duitsland en Frankrijk. De oud-secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, vindt het allemaal nog niet ver genoeg gaan:

De Russische president Vladimir Poetin zei onlangs in een reactie dat hij geen wrok koestert tegen de EU en de relaties met het blok wil verbeteren, omdat de Unie nog altijd een belangrijke handelspartner is. ‘Maar dat kan geen eenrichtingsverkeer zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.