Turkije

Erdogan zakt in elkaar tijdens Suikerfeest-gebed

25 juni 2017

Zondagavond sluiten moslims de ramadan af en vieren zij het Suikerfeest. Voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verloopt de aanloop naar de festiviteiten allerminst vlekkeloos: hij viel flauw in een moskee in Istanbul en moest worden afgevoerd op een brancard.

‘De president arriveerde rond 5.20 uur in de ochtend. Nadat hij het publiek had begroet, ging hij de moskee in en moest daar een tijdje wachten. Hij helde over naar links en moest even zitten. Dat trok de aandacht van zijn bodyguards die naar hem toesnelden. Daarna kwamen de doktoren,’ zei een verslaggever van de Turkse krant Hurriyet.

Per brancard afgevoerd

Op een brancard werd Erdogan vervolgens naar een ander gedeelte van de Mimar Sinan-moskee in Istanbul gebracht. Journalisten werden uit de buurt van het gebedshuis gehouden, totdat Erdogan naar buiten kwam om toelichting te geven. De Turkse president ontkent dat er iets ernstigs aan de hand is met zijn gezondheid: ‘Godzijdank voel ik me nu weer goed.’

Maar hij voegde er wel aan toe dat hij wat ‘kleine problemen’ heeft met zijn bloeddruk, die naar eigen zeggen te maken hebben met zijn diabetes. Het is een publiek geheim dat Erdogans bloedsuikerspiegel grote schommelingen kent, schrijft Rudaw. Volgens de Hurriyet-verslagger had Erdogan na het incident weer kleur op zijn gezicht: ‘Hij zag er verder goed uit. Het programma van die dag werd volgens plan uitgevoerd.’

Amerika moet het ontgelden

Later op de dag leek hij inderdaad weer helemaal de oude. Erdogan haalde ouderwets uit naar een NAVO-bondgenoot. Dat de Amerikanen wapens leveren aan de YPG-milities van de Syrische Koerden, is een schending van het NAVO-verdrag, foeterde de Turkse president: ‘We zitten samen in de NAVO en dan geef je steun aan terroristische groeperingen? Wat zijn dit voor zaken? Het NAVO-verdrag is aan revisie toe.’

De YPG, die op de grond strijd levert tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië wordt door de Turken beschouwd als een verlengstuk van de Koerdische terreurbeweging PKK. Volgens Ankara is deze beweging daarom een legitiem doelwit. Turkije ziet met argusogen aan hoe de Syrische Koerden hun machtsbasis aan de Turkse grens versterken. Een onafhankelijke Koerdische staat zal Ankara nooit en te nimmer toestaan.

Er bestaat grote angst dat de door Amerika geleverde wapens in handen blijven van de YPG. Volgens Turkije hebben de Verenigde Staten beloofd dat de wapens zullen worden afgepakt als IS eenmaal is verslagen, maar het is erg twijfelachtig of dat ooit gebeurt. Op dit moment is de strijd om terreurbolwerk Raqqa in volle gang. Als die stad wordt heroverd, kan het weleens het definitieve einde zijn van het zelfverklaarde kalifaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.