Golfcrisis

Erdogan: Qatar-boycot is ‘onislamitisch’

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan trekt fel van leer tegen de Arabische landen die de diplomatieke en economische banden met Qatar hebben verbroken. Saudi-Arabië en consorten ‘schenden islamitische waarden’ en ‘zijn verantwoordelijk voor de doodstraf van Doha’, vindt de Turkse president.

Dat hij geen voorstander is van de boycot, is bekend. Eerder deze week besloot Turkije troepen naar Qatar te sturen, en ook levert het land voedsel aan Qatar. Hoewel het land voor zo’n 80 procent afhankelijk is van import uit naburige Golflanden, is er tot nu toe van een echt voedseltekort nog geen sprake.

Iran ontkent terroristen te steunen

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jemen, Libië en de Malediven hebben hun banden met Qatar verbroken omdat het Golfstaatje terreurgroepen zoals Islamitische Staat (IS) en Hamas zou ondersteunen. Bovendien herbergt Qatar tv-zender Al Jazeera, die kritisch is over de Arabische alleenheersers en het volgens deze machthebbers zou opnemen voor bijvoorbeeld de Moslimbroeders.

Ook is het de coalitie een doorn in het oog dat Qatar het goed kan vinden met Iran, de sjiitische aartsvijand van Saudi-Arabië en de andere soennitische landen. De Saudiërs nemen dan ook het voortouw in deze hoogoplopende crisis. Vorige week haalde ook de Amerikaanse president Donald Trump fel uit naar Qatar, vanwege vermeende steun aan terreurgroeperingen. Qatar ontkent overigens terroristen en Iran te steunen.

‘Executie’ van Qatar

Erdogan neemt het deze landen kwalijk dat ze Qatar ‘in diepe crisis stort,’ terwijl het Midden-Oosten al zoveel crises kent. ‘Er wordt een grote fout gemaakt in Qatar. Een land op elk gebied isoleren is inhumaan en druist in tegen islamitische waarden. Het is alsof er is besloten tot de executie van Qatar,’ zegt Erdogan dinsdag.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Volgens Erdogan heeft Qatar ‘ zij aan zij met Turkije een ferme houding’ ingenomen tegen IS. ‘Het voeren van lastercampagnes heeft totaal geen doel,’ besluit hij.

Turkije heeft goede relaties met zowel Qatar als andere Golfstaten. Zowel Turkije als Qatar hebben steun uitgesproken voor de Moslimbroederschap in Egypte, en hebben ook rebellenbewegingen gesteund die uit zijn op de val van de Syrische president Bashar al-Assad.

Naast Turkije is ook Iran in gesprek met Qatar over eventuele voedselvoorziening. Marokko stuurde afgelopen week ook vliegtuigen met eten, vanwege de ‘islamitische plichten’ tijdens de ramadan. Koeweit probeerde eerder deze week te bemiddelen in de crisis, maar dat heeft tot dusver niets uitgehaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.