Eigen partij boos op May: ‘Toxisch team’ moet weg

10 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Anonieme parlementariërs houden het team van Mays vertrouwelingen verantwoordelijk voor de nederlaag van de Conservatieven - Foto: AFP

De Britse premier Theresa May wil met steun van de kleine Democratische Unionistische Partij (DUP) verder regeren na haar uitermate pijnlijke verkiezingsnederlaag. Maar in haar eigen partij dreigen boze parlementariërs de steun aan haar in te trekken.

Ministers en een reeks aan parlementsleden hebben May te kennen gegeven dat ze twee van haar naaste raadgevers en medewerkers moet ontslaan, zo bericht The Guardian zaterdag.

Timothy neemt zelf ontslag

Het gaat om Fiona Hill en Nick Timothy, Mays vertrouwelingen. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de nederlaag van de Conservatieven tijdens de snap elections van afgelopen donderdag.

De parlementariërs waar de krant mee sprak spreken van een ‘toxisch team’. Kort na het verschijnen van het bericht, werd bekend dat Timothy de eer aan zichzelf houdt en ontslag neemt. Timothy neemt naar eigen zeggen ‘de verantwoordelijkheid voor de teleurstellende verkiezingsuitkomst’. Kort daarna stapte ook Hill op.

Brexit-onderhandelingen

De Conservatieve Partij van May verloor donderdag tegen de eigen verwachtingen in de meerderheid in het Britse parlement, exact tien dagen voor de geplande start van de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Het plan van May was om door middel van de verkiezingen een sterker mandaat te veroveren waar ze de onderhandelingen mee kon beginnen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Europese leiders, onder wie voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, hebben al laten weten dat zij – net als May zelf eerder verkondigde – het liefst gewoon volgens plan met de Brexit-onderhandelingen willen beginnen. Het startschot voor die onderhandelingen staat gepland voor 19 juni.