buitenland

Nu al zuiveringen in regering Macron

20 juni 2017

Amper is de regering van de Franse president Emmanuel Macron in functie, of de eerste ministers worden al geloosd. Daags na de uitslagen van de Franse parlementsverkiezingen worden de eerste ministers van Macron zachtjes naar de achterdeur gemanoeuvreerd.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Maandag viel de in opspraak geraakte minister Richard Ferrand af. Hij was minister van Binnenlandse Cohesie, maar gaat nu de fractie van La République en Marche leiden in de Assemblé Nationale. Twee weken geleden begon het Franse Openbaar Ministerie een onderzoek naar Ferrand. Hij huurde als gedeputeerde van het departement Finistère zijn zoon in als politiek assistent. Ook zou hij als directeur van een zorgverzekeringsbedrijf een pand hebben gehuurd van zijn vrouw, die in het onroerend goed zit. Dit onthulde het Franse satirische weekblad Le Canard Enchainé.

Nu wordt Ferrand, een vertrouweling van Emmanuel Macron naar de achtergrond geplaatst, zodat de reputatie van de regering geen schade op kan lopen. Macron is voornemens de bezem door de politieke klasse te halen. Daarbij is van belang dat zijn ministers van onbesproken gedrag zijn.

Fictieve banen

Maar integriteit en Franse politiek zijn twee moeilijk te verenigen begrippen. Ook Sylvie Goulard, de minister van Defensie, stapte gisteren onverwachts op. Ze hield de eer aan zichzelf om ‘haar goede wil te tonen’. Haar partij, de centristische Mouvement Democratique (MoDem), wordt namelijk onderzocht door Justitie, omdat de partij er fictieve banen op na zou houden in Brussel.

Met dit voorbeeld zet Goulard haar partijgenoten van MoDem onder druk. Partijleider François Bayrou, die minister van Justitie is, wordt ook genoemd met het onderzoek naar fictieve banen. Bayrou, een van de belangrijkste bondgenoten van Emmanuel  Macron, weigert hier vooralsnog conclusies aan te verbinden.  Net als partijgenoot Marielle de Sarnez, die minister van Europese Zaken is, en ook wordt genoemd in het strafrechtelijk onderzoek. Macron staat nu voor een belangrijk dilemma: moet hij de ministers verder onder druk zetten om op te stappen, of wacht hij af tot Justitie een oordeel velt?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.