Turkije

Duitsland trekt soldaten terug uit basis Incirlik: ‘Geen andere keus’

05 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Duitsland gaat zijn militairen terughalen uit Turkije. Een laatste poging om met de Turkse regering tot een vergelijk  te komen over het bezoekverbod voor Duitse parlementariërs aan luchtmachtbasis Incirlik is mislukt.

Dat meldt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel maandag in Ankara na een bespreking met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu.

Geen bezoekrecht

De regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil niet dat Duitse parlementariërs een bezoek brengen aan de ruim 250 soldaten die in Incirlik zijn gestationeerd. De militairen zijn daar om te helpen bij de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens Gabriel heeft Duitsland nu geen andere keuze dan zijn troepen terug te halen uit de Incirlik-basis. ‘Turkije heeft duidelijk gemaakt dat het om binnenlandse politieke redenen geen bezoekrecht kan geven aan alle parlementariërs,’ zegt Gabriel.

‘Omdat onze militaire operaties door het parlement zijn goedgekeurd moeten parlementsleden het leger kunnen bezoeken. Turkije moet begrijpen dat wij in deze situatie de Duitse militairen uit Incirlik moeten terughalen,’ aldus Gabriel.

Gespannen banden

Tussen de twee landen is spanning ontstaan nadat Duitsland asiel had verleend aan Turkse officieren die Turkije zijn ontvlucht omdat ze worden beschuldigd van banden met de Gülenbeweging. Erdogan houdt Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte coup in Turkije in juli vorig jaar.

De Turkse minister Cavusoglu zei na het overleg nogmaals dat de mensen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de couppoging moeten worden uitgeleverd, ook wanneer zij asiel hebben gevraagd in een ander NAVO-land.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Duitsers overwogen vorig jaar al de troepen uit de basis terug te trekken. Ook toen mochten Duitse parlementariërs niet op de basis  langskomen. Zo wilde Turkije Duitsland straffen na de Duitse erkenning van de Armeense genocide. De luchtmachtbasis Incirlik, in het zuidoosten van Turkije, wordt door NAVO-bondgenoten gebruikt als uitvalsbasis in de strijd tegen IS in Syrië. De Duitsers hebben er zes Tornado-vliegtuigen en meer dan 250 soldaten gestationeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.