G20-top

Duitsland tegen Erdogan: laat die lijfwachten maar thuis

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Duitse autoriteiten zijn beducht op geweld van extreemlinkse activisten die de G20-top in Hamburg kunnen verstoren. Maar ook een aantal bodyguards van de Turkse president Erdogan boezemt angst in.

Tegenstanders van Donald Trump, rechtsextremisten, linksradicalen, antiglobalisten, PKK-aanhangers – tijdens de G20-top in de Duitse stad Hamburg op 7 en 8 juli kunnen al deze groeperingen met elkaar op de vuist gaan. Dat de dreiging op geweld reëel is, bleek al eerder deze maand. Toen stak een extreemlinkse club elektriciteitskabels en andere spoorfaciliteiten in Hamburg in brand.

Met angst en beven

Maar de Duitsers kijken ook met angst en beven naar de entourage van president Recep Tayyip Erdogan. Zijn bodyguards hebben de naam zich soms vreselijk te misdragen.  Tijdens een bezoek van Erdogan aan Trump in mei verstoorden Erdogans lijfwachten een demonstratie voor de Turkse residentie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Na een signaal van de president joegen ze de Koerdische betogers met geweld uiteen. Het incident, dat werd gadeslagen door Erdogan, leidde tot grote commotie in de Verenigde Staten.

De Republikeinse Senator John McCain riep op om de Turkse ambassadeur het land uit te gooien. ‘We hebben het hier niet over zomaar wat individuen: dit is een bevel van Erdogan, die opriep tot het in elkaar slaan van vreedzame demonstranten.

De Turken overtraden de Amerikaanse wet en moeten worden vervolgd.’ Maar Ankara verdraaide de feiten: de Amerikaanse ambassadeur in Turkije werd op het matje geroepen. Erdogans lijfwachten zouden juist ‘agressief’ zijn behandeld.

Niet welkom op de G20-top

Dit soort taferelen wil Duitsland hoe dan ook voorkomen. De bodyguards die erop lossloegen in Amerika zijn niet welkom op de G20-top. Blijf vooral thuis, is de waarschuwing. ‘In onze straten heeft alleen de Hamburgse politie iets te vertellen – en verder helemaal niemand. Dat geldt ook voor buitenlandse veiligheidsdiensten,’ zegt de Hamburgse SPD-politicus Andy Grote tegen de Duitse krant Die Welt. De Turkse ambassade zou een lijst naar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gestuurd met daarop 50 mensen die meegaan met Erdogan naar Hamburg. De bewuste lijfwachten zijn onder hen.

In Duitsland wonen relatief veel Turken en Koerden. Vanwege de spanningen tussen beide groepen – vooral vanwege de strijd tegen terreurbeweging PKK – is een grote veldslag niet uitgesloten. Dat denken de Duitse veiligheidsdiensten. Naar verwachting komen er ook nog eens zo’n 10.000 linksradicale demonstranten op de G20-top af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.