Colombia

Derk Bolt en cameraman ontvoerd door guerrillagroep

20 juni 2017

Twee Nederlandse journalisten worden vastgehouden in Colombia. Ze zijn ontvoerd door de Colombiaanse guerrillagroep ELN. De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat het gaat om de presentator van het tv-programma Spoorloos, Derk Bolt, en een cameraman.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit nog niet bevestigd, maar laat wel weten dat er twee Nederlandse journalisten ‘tegen hun zin worden  vastgehouden’. De ontvoering heeft de hoogste prioriteit voor het ministerie.

De Colombiaanse krant El Tiempo meldt dat de twee journalisten sinds zaterdag worden vermist. Ze waren in Colombia voor opnamen van het tv-programma Spoorloos, waarin op zoek wordt gegaan naar verloren gewaande familieleden.


De Colombiaanse regering heeft onmiddellijke vrijlating van de twee journalisten geëist. De regering zegt in een verklaring dat het Colombiaanse leger wordt ingezet om de vermiste journalisten op te sporen. Het gebied rond de plaats El Tarra, in Norte de Santander, wordt uitgekamd met behulp van vliegtuigen. Ook de ombudsman van Colombia eist via Twitter directe vrijlating van de twee Nederlanders.

Marxistische groepering

De guerrillagroep ELN (Ejército de Liberación Nacional), vrij vertaald het Nationaal Bevrijdingsleger, is een marxistische groepering die de Colombiaanse regering omver wil werpen. In tegenstelling tot hun voormalige bondgenoot FARC hebben zij hun wapens niet ingeleverd.

Vorig jaar ontvoerde dezelfde beweging drie journalisten, onder wie een Spanjaard en een Colombiaan. Binnen enkele dagen werden die weer vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.