Amerika

Trump, Facebook en Democraten: Clinton strooit met beschuldigingen na verlies

01 juni 2017Leestijd: 3 minuten

De verslagen presidentskandidaat Hillary Clinton lijkt haar verlies van de Amerikaanse president Donald Trump maar niet te kunnen verwerken. Iets meer dan een half jaar na de verkiezingen, komt ze met de ergste beschuldigingen tot nu toe aan zijn adres.

Tijdens een tech-conferentie in Silicon Valley strooide Clinton met beschuldigingen Ze haalde zowel uit naar Trump als naar Facebook als naar haar eigen Democratische Partij.

Informatie als wapen inzetten

Clinton beweerde dat Trump een leidende rol zou hebben gehad bij de verspreiding van Russische propaganda tegen haar campagne. De ex-presidentskandidaat verklaart dat Rusland valse informatie over haar wilde verspreiden. ‘Maar ze hadden niet kunnen weten hoe ze die informatie als wapen in konden zetten, tenzij ze werden begeleid.’ Vervolgens vroeg Walt Mossberg, de journalist die haar op het podium interviewde: ‘Begeleid door Amerikanen?’ Ja, aldus Clinton. ‘Amerikanen en mensen die beschikking hadden over peilingen en verkiezingsdata.’

Een andere journalist, Kara Swisher, vroeg door: ‘Doel je op Trump?’ Dat bevestigde Clinton: ‘Ja, het is nogal moeilijk dat niet te doen.’ Volgens Clinton is er een ‘huwelijk’ gesloten tussen mensen die valse verhalen over haar wilden verspreiden, en Republikeinen die toegang hadden tot gedetailleerde data over kiezers.

Het gaat volgens Clinton onder meer om propaganda en fake news op sites als Facebook. Ze deed op het congres een dringende oproep aan bedrijven in Silicon Valley om sneller en effectiever de verspreiding van nepnieuws te stoppen. Ze richtte zich daarbij direct op Facebook: dat netwerk werd volgens haar het meest bedolven onder valse informatie, vooral over haar.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg zei in november al dat het ‘gestoord’ was om te denken dat nepnieuws op Facebook de verkiezingen zou hebben beïnvloed. Begin januari introduceerde het sociale medium wel een tool waarmee de verspreiding van nepnieuws kan worden verhinderd.

Trump ontkent steevast de link tussen Rusland en zijn campagne. Of die band bestaat, wordt momenteel door de FBI onderzocht.

Hackers, Comey en Democraten krijgen de schuld

Het is de eerste keer dat Clinton Trump direct beschuldigt van het samenspannen met de Russen. Eerder deze maand gaf ze wel nog Russische hackers en de ontslagen FBI-directeur James Comey de schuld van haar verlies van de verkiezingen. Ook haalde ze uit naar Trump omdat hij ‘afleidingen creëert’ via Twitter: ‘Het is net het circus, toch? Dat is wat een klassieke despoot doet.’ Ze doelde hiermee op de sociale-media-hype rond ‘covfefe’, het woord dat Trump dinsdagavond op Twitter zette. Wat vermoedelijk gewoon een tikfout was, zorgde voor veel hilariteit op Twitter.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Ook de Democratische Partij moest het ontgelden tijdens het interview met Clinton: ‘Ik heb er niets aan overgehouden. De Democratische Partij stond op de rand van faillissement. De data van de Democraten waren (in tegenstelling tot die van de Republikeinen, red.) middelmatig tot slecht, niet-bestaand, en foutief. Ik heb er zelf geld in moeten pompen, in het DNC (het bestuur van de Democratische Partij, red.), om het op gang te houden.’

Trump reageerde woensdagavond kort via Twitter op de aantijgingen van Clinton: ‘Ze geeft iedereen de schuld, behalve zichzelf.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.