Waarom Libische terreurgroep Ansar al-Sharia zichzelf opheft

28 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: EPA

De Libische terreurorganisatie achter de aanslag in Benghazi in 2012 heft zichzelf officieel op. De radicaal-islamitische beweging Ansar al-Sharia kondigt in een statement aan te stoppen na een reeks grote verliezen.

Ansar al-Sharia is een aan Al-Qa’ida gelieerde militie op de terreurlijst van zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten. Amerika houdt de groep verantwoordelijk voor de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012 waarbij de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om het leven kwamen.

Strijd tegen Nationaal Libisch Leger

Een van de redenen waarom Ansar al-Sharia zichzelf opheft, is dat veel leden zijn overgelopen naar Islamitische Staat. Bovendien overleed leider en oprichter Mohamed al-Zahawi in 2015 aan verwondingen. Sinds de oprichting in 2011 heeft de groep veel leden verloren.

Volgens persbureau Reuters is een groot deel van de leiding van de groep ‘uitgeroeid’.

Ansar al-Sharia probeerde in het oosten van Libië macht te behouden, maar de groep werd steevast verslagen door het Nationaal Libisch Leger van generaal Khalifa Haftar. Ook met de hulp van andere oppositiemilities, deel van de Raad van de Revolutionairen, bleven grote overwinningen voor de groep uit.