buitenland

Duitse defensieminister: ‘Leger kampt met zwakke leiding’

02 mei 2017

Volgens Duitse onderzoeksjournalisten zijn er zeker vijf extreemrechtse mensen geïnfiltreerd in het Duitse leger. Deze onthulling kwam aan het licht na de arrestatie van de Duitse legerofficier die vorige week werd opgepakt.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De 28-jarige militair Franco A. met extreemrechtse ideeën heeft mogelijk een poging gedaan een aanslag te plegen onder zijn dubbele identiteit als Syrische vluchteling. De officier uit Offenbach meldde zich in 2015 in Duitsland aan als Syrische vluchteling.

Hij beweerde een Syrische christen te zijn en alleen Frans te kunnen spreken omdat hij uit een boerenfamilie komt die tot de Franse minderheid behoort. Zo kwam hij weg met zijn gebrekkige Arabisch, meldt Der Spiegel op haar site.

Arrestatie Wenen

In februari werd de officier al opgepakt toen hij op het vliegveld van Wenen eerst een pistool had verstopt die hij later ophaalde. De man werd vrijgelaten nadat hij was ondervraagd en zijn vingerafdrukken had afgegeven. Oostenrijkse autoriteiten onderzochten deze vingerafdrukken en stuitten op een overeenkomst met een Duitse vluchteling. Het onderzoek van de politie leidde vorige week tot de arrestatie van Franco A. en een 24-jarige student die mogelijk medeplichtig is.

Voorarrest

Het openbaar ministerie in Frankfurt gaat ervan uit dat een ernstige daad van misdrijf werd gepland met het wapen. Gespeculeerd wordt dat de officier met de aanslag vluchtelingen in een negatief daglicht wilde zetten. Franco A. en de 24-jarige vermeende medeplichtige zijn in voorarrest.

Het onderzoek naar de mogelijk terroristische legerofficier is overgenomen door de federale procureur in Karlsruhe dat in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg ligt.

Donderdag zullen honderden hoge militaire leiders met de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, in Berlijn praten over de gevolgen van verscheidene legerschandalen van de afgelopen maanden. Vanwege de onthullingen moest ze haar bezoek aan de Verenigde Staten afzeggen.  Ze zou woensdag functionarissen van de Verenigde Naties ontmoeten.

Von der Leyen, die door deze onthullingen onder vuur kwam te liggen, liet afgelopen zondag van zich horen tijdens een interview met de Duitse tv-zender ZDF. ‘Het leger heeft een probleem met de instelling en duidelijk een zwakke leiding’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.