Syrië

Trump bewapent Koerdische YPG in strijd tegen IS

09 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft groen licht gegeven voor de bewapening van de Syrisch-Koerdische YPG. Zo hopen de Verenigde Staten de milities te helpen bij de aanval op Islamitische Staat in Raqqa. Met het besluit zet Trump de relatie met Turkije verder op scherp.

Volgens het Pentagon is de bewapening van de Koerden een belangrijke stap in de strijd tegen IS, meldt tv-zender NBC dinsdag. De terroristische organisatie ziet Raqqa – dat sinds 2014 wordt bezet door IS – als de hoofdstad van het IS-kalifaat.

Erdogan bezoekt Witte Huis

Met de bewapening van de YPG laat het Witte Huis bovendien zien dat het volledig achter de Syrische Democratische Strijdkrachten staat.

Met het bevel zet Trump mogelijk kwaad bloed bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die volgende week een bezoek brengt aan het Witte Huis. Turkije is fel tegen machtsuitbreiding van de Syrische Koerden. De regering vreest voor separatistische sentimenten in de zuidoostelijke Koerdische gebieden binnen de eigen grenzen als de YPG aan slagkracht wint.

Daarnaast houdt Turkije vol dat de YPG banden heeft met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Amerika en Turkije zien de PKK als een terroristische organisatie.

Strijd tegen IS centraal

De Verenigde Staten vrezen op hun beurt al jaren dat het langlopende conflict tussen de Turkse regering en de Syrische Koerden mogelijkheden biedt voor IS. Het Pentagon was ook onder Obama al duidelijk: de partijen moeten zich richten op de vijand – het IS-kalifaat.

Van Erdogan wordt verwacht dat hij het Witte Huis volgende week om extra steun vraagt. Het Turkse leger en de Syrische rebellengroepen zullen naar verwachting ook meer geld en middelen eisen van de Verenigde Staten in de strijd om Raqqa, nu de Koerden worden bewapend.

IS-bolwerk Raqqa

Om het IS-bolwerk Raqqa in te nemen, hebben de Syrische milities raketten, zware machinegeweren, mortieren en gepantserde voertuigen nodig, aldus het Pentagon: IS is goed bewapend.

De herovering van Raqqa is essentieel in de strijd tegen IS. De terroristische organisatie heeft al tweederde van zijn gebieden verloren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.