#Brexit

Theresa May: ‘EU probeert verkiezingen te manipuleren’

03 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Theresa May heeft felle kritiek op de houding van de Europese Unie. In een toespraak voor haar ambtswoning op 10 Downing Street beschuldigde ze de Europese Unie van het sturen van de Britse parlementsverkiezingen.

Na een bezoek aan de koningin, hield May een persconferentie: ´De opzet is om de verkiezingen op 8 juni te beïnvloeden. Afgelopen dagen hebben dit bewezen. Ondanks onze wensen, en ondanks de wensen van de andere regeringsleiders, zijn er sommigen in de Unie die niet willen dat de Brexit slaagt. Ze wensen Groot-Brittannië geen voorspoed toe. Stabiel leiderschap is nu van groot belang.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Theresa May heeft niet duidelijk gemaakt om wie het precies gaat, en wat deze krachten beogen. ‘De houding van de Europese Commissie is verhard. Ambtenaren en politici gebruiken dreigende taal.’ May vindt dat de Europese parlementariërs bewust een verkeerd beeld geven van de uitgangspositie van het Verenigd Koninkrijk. Ook de Europese pers heeft hieraan bijgedragen.

May benadrukt ook dat ze het beste met het continent voor heeft: ‘Zelf heb ik, bij het in werking stellen van artikel 50, geschreven dat Groot-Brittannië de vrienden en bondgenoten op het continent niets dan goeds toewens. We geloven nog steeds dat geen deal beter is dan een slechte deal.’

Frankfurter Allgemeine

Zondag berichtte de Duitse krant Frankfurter Allgemeine dat Juncker de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben gezegd dat Theresa May op een andere planeet leeft. Een diner op de ambtswoning van de Britse premier zou zijn uitgelopen op een fiasco, meldde de Duitse krant. De Britse regering ontkende deze lezing.

Barnier presenteert rekening

Als het aan de Europese Unie ligt, hebben de Britten geen keus: ze zullen de financiële afrekening die bij het vertrek uit de EU komt kijken, moeten betalen, anders kunnen ze fluiten naar een handelsrelatie. ‘Dat is geen straf of exitbelasting,’ zegt EU-onderhandelaar Michel Barnier, ‘maar een verplichting.’

‘We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken,’ aldus Barnier tijdens een toelichting op de Brexit-eisen van de EU. Hij benadrukt dat de Brexit zeker niet ‘pijnloos’ zal geschieden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.