Manchester

‘Manchester-terrorist Salman Abedi kreeg IS-training in Syrië’

26 mei 2017

Salman Abedi, de zelfmoordterrorist die zichzelf opblies bij een concertzaal in Manchester, werd door terreurgroep Islamitische Staat (IS) getraind in Syrië. Enkele maanden voor de aanslag die maandag plaatshad, reisde Abedi af naar door IS bezette gebieden.

Dat meldt CNN op basis van Amerikaanse bronnen. IS zou hem specifiek hebben voorbereid op de aanslag op Manchester Arena. Abedi blies zichzelf maandagavond op, na afloop van een concert van zangeres Ariana Grande. Daarbij vielen 22 doden, onder wie veel kinderen.

Vader terrorist Abedi ontkent schuld zoon: ‘Zo zijn wij niet’

‘Alles was normaal’

Bekend was dat Abedi kort voor de aanslag nog in Libië was. Hij zou via Duitsland en Turkije naar het land van zijn ouders zijn afgereisd.

In Groot-Brittannië en in Libië zijn inmiddels diverse aanhoudingen verricht. De vader en de broer van Abedi zijn ook opgepakt in Libië.

Het is mogelijk dat de familie van Abedi is geradicaliseerd, zeggen de Amerikaanse autoriteiten. De vader van Abedi zegt dat zijn zoon hem had verteld naar Mekka te willen reizen, op bedevaart. ‘Ik sprak hem een aantal dagen geleden en er was niets mis. Alles was normaal.’ Volgens de vader van Abedi was zijn zoon geen lid van IS.

In 2012 al geradicaliseerd

Volgens de zus van Abedi – Jamona Abedi – was de 22-jarige jihadist geradicaliseerd door een imam, genaamd Abdul-Basit Ghwela. De Canadees-Libische imam wordt ervan beticht jongeren in Benghazi (Oost-Libië) aan te sporen deel te nemen aan de ‘jihad’.

In 2012 sloegen vrienden van Abedi  in Manchester al alarm over zijn gedrag. Volgens twee vrienden was hij duidelijk geradicaliseerd. Ze belden zelfs de speciale anti-terreurhotline, maar de autoriteiten grepen niet in. Britse media melden dat de Britse veiligheidsdiensten na de melding van de vrienden een reeks kansen hebben laten liggen om in te grijpen en Abedi te arresteren of in de gaten te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.