Spanningen lopen op na raketproef

14 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: epa

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea reageren ziedend op een nieuwe raketproef die volgens Zuid-Koreaanse media is uitgevoerd door Noord-Korea. Volgens Seoul heeft Pyongyang een ‘ongeïdentificeerd projectiel’ afgevuurd. Mogelijk betreft het een ballistische raket.

Als blijkt dat Noord-Korea weer op grote schaal raketten aan het testen is, kan dat voor onrust zorgen. De Verenigde Staten willen de sanctiemaatregelen tegen het land uitbreiden.

Noord-Korea wilde praten

De timing is schrijnend. Noord-Korea had zaterdag nog gezegd bereid zijn om met de Verenigde Staten te gaan praten. Beide landen sloegen de afgelopen weken frequent oorlogstaal uit. De partijen dreigen zelfs met een ‘totale oorlog’.

De Noord-Koreaanse topdiplomaat Choe Son-hui sprak zaterdag in Peking, China, over de mogelijkheid tot een dialoog met de Amerikanen, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Hoe die omstandigheden er uit moeten zien, zei Choe niet. Op de vraag of de regering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ook gaat praten met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei ze slechts: ‘We zullen zien.’

Rusland moet veroordelen

In Zuid-Korea heerst al maanden angst voor de toegenomen spanning. De raketproef door Pyongyang werd een dag na de presidentsverkiezingen uitgevoerd.

De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelde de raketproef en spoorde de Russische president Vladimir Poetin aan om zich uit te spreken tegen deze actie. ‘De raket kwam eigenlijk dichter bij Rusland dan Japan. De president kan zich niet voorstellen dat Rusland hier positief op reageert,’ aldus het Witte Huis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.