Rusland

Sarcastische Poetin reageert op Trump-rel

17 mei 2017

De Russische president Vladimir Poetin schiet zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump woensdag ‘te hulp’. Poetin verklaarde dat Trump geen gevoelige informatie met zijn bewindsleden heeft gedeeld, en wil dat graag staven met bewijs.

In eerste instantie werd bericht dat Poetin over audiomateriaal van de ontmoeting tussen Trump en de Russische minister Sergej Lavrov zou beschikken, maar later verklaarde Poetin dat hij het Amerikaanse Congres transcripten van het gesprek wil aanbieden.

Hadden de Russen wel audio-opnames van het gesprek, dan zou dat betekenen dat iemand uit de Russische delegatie succesvol audioapparatuur het Oval Office in zou hebben gesmokkeld. Op zichzelf een opvallende gebeurtenis.

Verdediging Trump

Maandag bevestigden Amerikaanse bronnen dat Trump gevoelige informatie met Lavrov zou hebben gedeeld. Die informatie zou gaan over een aanstaande operatie van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Trump verdedigde zich door te zeggen dat het slechts om het delen van inlichtingen ging.

Poetin deed woensdag een cynische verklaring uit over de kwestie. ‘Ik heb vandaag met Lavrov gesproken,’ zei Poetin lachend. ‘Ik zal hem moeten straffen, want de geheimen heeft hij niet met ons gedeeld. Niet met mij, en niet met de vertegenwoordigers van de Russische inlichtingendiensten. Zeer slecht van hem,’ aldus een sarcastische Poetin. Hij benadrukte dat de ontmoeting tussen Lavrov en Trump vanuit Russisch perspectief zeer goed was gegaan.

Poetin vervolgde dat hij een transcript van het gesprek zou aanbieden, als dat de Amerikanen gerust zou stellen. Een woordvoerder van het Kremlin verklaarde later in Moskou dat de Russen transcripten hebben van het gesprek, en geen audio-opname zoals eerder werd gedacht.

De Russische president haalde bovendien fel uit naar de ‘politieke schizofrenie’ van de Verenigde Staten. Daardoor zou Trump volgens hem zijn werk niet goed kunnen uitvoeren. ‘Ik kan me bijna niet voorstellen waar deze mensen, die zulke onzin en troep genereren, nog meer mee zullen komen.’

‘Ik vind het verrassend dat ze hun interne politiek opschudden met anti-Russische-sentimenten. Ze snappen ofwel niet wat voor schade ze aanrichten in hun eigen land, wat betekent dat ze gewoon dom zijn, of ze snappen er alles van, in welk geval ze gevaarlijk zijn en corrupt,’ aldus Poetin.

Poetins notulen

De Republikeinse senator Marco Rubio zit in ieder geval niet te wachten op een transcript van Poetin. ‘Ik heb niet veel vertrouwen in de geloofwaardigheid van de notulen van Poetin,’ zei Rubio.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘En als die notulen per e-mail komen, zou ik niet op de bijlage klikken.’ Een toespeling naar de vermeende Russische hacks van de Democraten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen afgelopen november. De Russen ontkennen die beschuldigingen in alle toonaarden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.