Macron wil rechts verleiden met premier Philippe

15 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Édouard Philippe. Foto:AFP

Édouard Philippe volgt Bernard Cazeneuve op als premier van Frankrijk. Daags na de inauguratie van Emmanuel Macron werd de naam van de premier  bekendgemaakt.

Het gerucht dat Édouard Philippe premier zou worden, circuleerde al een paar dagen. De benoeming is opmerkelijk, omdat Philippe lid is van de centrum-rechtse partij Les Républicains. Tot vandaag was hij burgemeester van Le Havre. Philippe is een aanhanger van de factie van Alain Juppé, de gematigde burgemeester van Bordeaux die de voorverkiezingen om het presidentschap verloor van François Fillon.

‘Privé-avontuur’

Het idee achter de benoeming van Philippe is een toenadering van Macron tot de rechtse kiezer. De centrum-rechtse partij Les Républicains is daarover niet te spreken. Les Républicains-leider François Baroin noemde de mogelijke aanstelling van een rechtse premier een ‘gijzeling’. De Republikeinen willen voorkomen dat partijleden overlopen naar de politieke beweging van Emmanuel Macron. Eerder liet de partijtop weten dat partijgenoten die zich aansluiten bij Macrons regering, niet worden gesteund door de partij: ‘Het is een privé-avontuur.’

Ze willen het Macrons partij En Marche! zo moeilijk mogelijk maken. De reden om de hakken in het zand te zetten, is een betere uitgangspositie tijdens de verkiezingen om de Assemblé Législative, het Franse parlement. Als Macron geen groot mandaat krijgt bij die verkiezingen in juni, zal hij een zogeheten cohabitation moeten vormen, hetzij met links, hetzij met rechts. Omdat de sociaal-democraten in diepe crisis verkeren, ligt een coalitie met Les Républicains voor de hand.

Bezoek Merkel

Macron gaat vandaag voor het eerst op bezoek bij een ander staatshoofd. Angela Merkel ontvangt de nieuwe Franse president in Berlijn. Macron kan bij Merkel rekenen op een warm onthaal. Merkel maakte er tijdens de Franse campagne geen geheim van dat ze hoopte dat Macron zou winnen. Macron voerde een pro-Europese campagne, waarmee hij Marine Le Pen versloeg.