Poolse poortwachters stoppen ook migrant naar Scandinavië

17 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Grenspost in Oost-Europa. Foto:EPA

Polen blijft zich fel verzetten tegen de komst van migranten en de door de EU opgelegde verdeling. De conservatieve premier Beata Szydlo zegt dinsdag onder geen beding migranten te kunnen accepteren.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Door de ‘harde opstelling’ van Polen tegenover migranten zien ook steeds meer andere EU-lidstaten het licht, zei zij dinsdag tijdens een persconferentie in Warschau. Volgens haar worden de andere EU-lidstaten ook steeds kritischer over de verplichte herverdeling van migranten. De uitspraken van de Poolse premier komen nadat de Europese Unie (EU) een ultimatum stelde aan Polen en Hongarije: voor september moeten asielzoekers worden binnengelaten. Ook werd er gedreigd met sancties.

Grenscontrole

Dat het de vastberaden Polen ook echt menens is, blijkt wel als de busdienst tussen Warschau en Vilnius totaal onverwacht van de weg wordt gehaald. Bij Szypliszki, luttele kilometers voor de grens met Litouwen, komt een agent van de Poolse grensbewaking de bus van Lux Express binnen om de paspoorten te controleren.

De Pool blijft staan bij een jongen met een Arabisch uiterlijk, die in het midden van het voertuig zit. ‘Ik ben op weg naar Finland waar ik ga trouwen,’ zegt de jongen op teenslippers, gekleed in een blauw spijkerjasje. Hij vertrouwt de agent toe in bezit te zijn van een visumaanvraag. Hij overhandigt papieren, maar die nemen de argwaan niet weg. Waar kom je dan vandaan? ‘Ik heb een jaar in Duitsland gewoond,’ antwoordt de migrant.

Op de vraag wat hij dan in Warschau deed en hoelang hij er was, weet de Arabisch ogende jongen niet echt antwoord te geven. Hij moet de bus uit, en wordt, terwijl hij wat nerveus een sigaretje rookt, buiten verder aan de tand gevoeld. Over één nacht ijs gaan de agenten niet: zijn papieren worden door een scanner gehaald en een uur lang wordt er over en weer gebeld. De bus mag verder, maar de migrant blijft achter in het groene politiebusje. Met alleen een H&M-tasje als bagage. Hem wacht vermoedelijk een asielzoekerscentrum.

Scandinavië

Het rijke en gewilde Scandinavië is voor de migrant een stuk moeilijker te bereiken, nu het migratiebeleid in diverse landen is aangescherpt. Maar de migrant is creatief: als het niet via de westelijke route kan worden bereikt, dan maar via het oosten door de Baltische staten. De busreis is goedkoop (niet meer dan 20 euro), de grenzen zijn open en Finland is vanuit Estland per boot eenvoudig te bereiken. Alleen ja, dan moet je nog wel even langs de ferme Poolse poortwachters. Geen sinecure.