Plagieerde Le Pen? ‘Gekopieerde speech was flirt met Fillon’

02 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Le Pen kopieerde volgens haar partij Front National met opzet delen van de speech van Fillon, als eerbetoon aan hem - Foto: AFP

Marine Le Pen heeft maandag in een verkiezingsspeech delen van een toespraak van de ex-presidentskandidaat François Fillon overgenomen. Tegenstanders beschuldigden haar van plagiaat, maar volgens plaatsvervangend Front National-leider Florian Philippot was het een ‘knik en een knipoog’ naar Fillon.

De partij geeft direct toe dat er sprake is geweest van kopieergedrag en geeft aan dat het met opzet was. Het was bedoeld om ‘een echt debat op gang te brengen’ over de Franse identiteit. Le Pen wilde met de woorden van Fillon ‘tonen dat ze niet sektarisch is’, aldus Philippot.

Quote van Clemenceau

In een toespraak in Villepinte, ten noorden van Parijs, sprak Le Pen over de ‘lange en zelfbewuste geschiedenis van Frankrijk’. Net als Fillon twee weken eerder, sprak zij over de ‘drie maritieme grenzen’ van Frankrijk, de ‘Rijn-grens met Duitsland’ en de grens met ‘Italië, onze zuster’.

Daarnaast gebruikte ze een citaat van Georges Clemenceau, premier in het begin van de twintigste eeuw: ‘Eens een soldaat van God, en nu een soldaat van de vrijheid, blijft Frankrijk altijd de soldaat van het ideaal.’ Die quote werd ook door Fillon gebruikt tijdens een speech op 15 april.

Ook haar campagneleider David Rachline ontkent dat het gaat om echt plagiaat. Hij zegt dat Le Pens speech een soort eerbetoon is aan Fillon. ‘De verwijzing werd op prijs gesteld, onder anderen door alle aanhangers van de heer Fillon,’ aldus Rachline. Wat Fillon er persoonlijk van vindt, is niet bekend.

Eindslag in Franse verkiezingen

Komende zondag is de eindslag om het Élysée. Daarin neemt Le Pen het op tegen de liberaal Emmanuel Macron. Volgens actuele peilingen verslaat Macron haar waarschijnlijk met ongeveer 60 procent van de stemmen tegen 40 procent. Macron en Le Pen lieten eerder deze maand Fillon, en ook de linkse Jean-Luc Mélenchon en socialistische Benoit Hamon achter zich.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Overigens organiseerden vakbonden maandag in Parijs tijdens de Dag van de Arbeid demonstraties tegen Le Pen, die uitliepen op rellen. Op Place de la République ging een groep antifascisten de confrontatie aan met de politie. Agenten werden bekogeld met molotovcocktails en vuurwerk. Een agent raakte hierdoor zwaargewond.

Op de Place de la Bastille, waar de demonstratie zou eindigen, werden tientallen betogers met bivakmutsen gesignaleerd. In diezelfde omgeving sneuvelde ook een aantal winkelruiten. De Franse politie moest traangas en waterkanonnen inzetten om de demonstranten uiteen te drijven.