Partijloze Valls alsnog kandidaat Frans parlement

16 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Manuel Valls. Foto: EPA

Manuel Valls is vastberaden om deel te nemen aan de Franse parlementsverkiezingen in juni. De oud-premier zal dat doen zonder de steun van een politieke partij.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Vorige week haalde Manuel Valls het nieuws door zijn kandidatuur voor de partij van de nieuwe president Emmanuel Macron En Marche! bekend te maken; een dag na de Franse presidentsverkiezingen. De oud-premier kon echter niet rekenen op een handreiking van Macron. De kandidatencommissie van En Marche! reageerde zeer terughoudend. Macron wil Valls niet in zijn gelederen.

Reden daarvoor is het verleden dat aan Valls kleeft: hij was premier in de regering van François Hollande. Macron wil niet opgescheept zitten met de erfenis van zijn voorganger. ‘Valls voldoet niet aan de eisen die wij stellen,’ liet En Marche! fijntjes weten.

Het statement van Valls schoot de Parti socialiste (PS) in het verkeerde keelgat. Valls schoffeerde zijn eigen partij door te stellen dat de PS dood is. De sociaal-democraten zijn het hier allerminst mee eens.  Jean-Christophe Cambadélis, de partijvoorzitter van de PS, heeft aangegeven dat hij Manuel Valls wil royeren. De procedure daarvoor is nog in gang.

Essonne

Desondanks blijft Valls, die nu tussen wal en schip is beland, verkiesbaar in zijn departement Essonne. In de partijen En Marche! en Parti socialiste is besloten om hem daarvoor geen strobreed in de weg te leggen.

De kans is dus aanwezig dat hij zonder politieke partij een zetel haalt. Daarvoor moet hij wel de verkiezingen in Essonne winnen. Volgens de Franse krant Le Figaro is zijn belangrijkste tegenstander de kandidaat van de radicaal-linkse beweging La France insoumise.