buitenland

Parijs verandert in slagveld op Dag van de Arbeid

01 mei 2017

Op de Dag van de Arbeid zijn demonstraties in Parijs uitgelopen op grote rellen uitgebroken. Vakbonden brachten tienduizenden mensen op de been tegen Marine Le Pen. Zes politieagenten raakten gewond, ook is er een aantal arrestaties verricht.

Vakbonden organiseerden diverse demonstraties tegen Marine Le Pen, die vorige week de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen haalde. Op de Place de la République gingen een groep van 150 antifascisten de confrontatie aan met de politie. Agenten werden bekogeld met molotovcocktails en vuurwerk. Bij het ontmantelen van een granaat raakte een agent zwaargewond. Op de Place de la Bastille, waar de demonstratie zou eindigen, werden tientallen betogers met bivakmutsen gesignaleerd. In diezelfde omgeving sneuvelden ook een aantal winkelruiten. De Franse politie zette traangas en waterkanonnen in om de demonstranten uiteen te drijven.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De voorzitter van de vakbond CGT, Philippe Martinez, distantieerde zich van het geweld, maar benadrukte dat verzet tegen Marine Le Pen belangrijk is. ‘Onze boodschap is duidelijk. We moeten de strijd aangaan met Marine le Pen, voor het sociaal belang. Het Front National is een racistische, xenofobe en vrouwonvriendelijke partij.’

Saillant detail is dat de vakbonden zich niet achter de tegenkandidaat van Marine Le Pen schaarden. Volgens de CGT waren er meer dan 80 duizend mensen op de been om te protesteren tegen het Front National. Volgens de Franse politie zou het gaan om 30 duizend demonstranten.

Jean-Marie Le Pen

Ook de oprichter van het Front National, Jean-Marie Le Pen greep de Dag van de Arbeid aan om de straat op te gaan. Bij het standbeeld van Jeanne d’Arc.  Voor een schamele 300 toehoorders zei de oud-leider van Front National dat zijn dochter ‘weliswaar niet Jeanne d’Arc is, maar wel dezelfde lotsbestemming heeft. Ze houdt van Frankrijk, en heeft voor Frankrijk gekozen.’

Eerder zei Jean-Marie Le Pen nog dat zijn dochter haar campagne te weinig had gespiegeld aan die van Donald Trump.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.